Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Začetek obnove pogorelih gozdov na Krasu že v letošnjem letu

Po predlogu sanacijskega načrta za preprečitev nadaljnje degradacije gozdnih rastišč že v letošnjem letu začenjamo z obnovo gozdov, poškodovanih v požaru na goriškem in delno komenskem Krasu. Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju s tremi prizadetimi občinami: Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Komen, Fundacijo Vrabček upanja ter Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do konca leta 2022 načrtuje nabiranje semen, nakup sadik in organizacijo treh dogodkov obnove gozdov za prostovoljce in organizacije.

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je konec septembra na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddal Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v požaru na Krasu. Trenutno poteka nabiranje semen avtohtonih gozdnih drevesnih vrst v registriranih gozdnih semenskih objektih, ki ga izvajajo poklicni gozdni semenarji, hkrati pa ZGS koordinira prostovoljne akcije nabiranja semen z organiziranimi skupinami. Poleg tega bodo nabavljene sadike puhastega hrasta in črnike (skupaj približno 19.000 sadik, od tega 15.000 sadik puhastega hrasta in 4.000 črnik).

Prvo nabiranje semen in nakup sadik bosta financirana iz donacij in prispevkov, zbranih v akciji Skupaj za Kras preko Fundacije Vrabček upanja, saj proračunska in evropska sredstva še niso na voljo. Za dragoceno podporo se donatorjem, tako posameznikom kot podjetjem, iskreno zahvaljujemo. Hkrati sporočamo, da bo pomoč, tako v donacijah kot v delu na terenu, dobrodošla in potrebna tudi v prihodnjih letih, saj bo sanacija pogorišča trajala desetletja.

Obnova gozdov bo najprej stekla na območjih, ki so bila v požaru najbolj prizadeta in so v načrtu sanacije opredeljena kot prioritetna. Zlasti gre za gozdove nad naseljem Miren in na Cerju.

Prve akcije z vključevanjem poslovne in širše javnosti bodo organizirane v drugi polovici novembra in v decembru. ZGS, občine Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Komen načrtujejo tri večje dogodke za začetek obnove gozdov. Prva bo akcija sajenja dreves za podjetja, ki so že izkazala podporo in namero dolgoročno sodelovati pri obnovi Krasa. Potekala bo v petek, 25. novembra, pred Pomnikom miru na Cerju. Podjetja bodo ob tej priložnosti povabljena k podpisu zaveze o dolgoročni podpori projektu Zeleno srce Krasa, ki vključuje nabiranje semen, vzgojo avtohtonih sadik listavcev in pogozdovanje pogorišča ter vzpostavitev izobraževalno-turistične poti med tremi občinami.

Za širšo javnost bosta organizirana dva dogodka; 26. novembra bo na Cerju potekalo pogozdovanje, 10. decembra pa sejanje semen. Letos bo predvidoma pogozdenih 100 ha pogorelih gozdov.

Mauricij Humar, župan Občine Miren - Kostanjevica: »Vsi, ki smo vključeni v projekt obnove gozda preko koordinacijskega Centra za obnovo pogorelega Krasa (COPK) verjamemo, da nam bo s skupnimi močmi uspelo temu požganemu delu Slovenije vrniti zeleno podobo in obnoviti ekosistem enega od biotsko najbolj pestrih območij v Evropi. Hvala vsem, ki boste kakor koli prispevali, da bo obnova uspela in bodo lahko bodoče generacije deležne sadov našega truda in dela.«

 

Kontakt za medije:

Tina Dolenc, tel. 051 354 666 ali pr@kali.si

Sadnja drevesa.
Pogorišče na Krasu.
Pogorišče na Krasu.
Mauricij Humar, župan Občine Miren - Kostanjevica.
« Nazaj