Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

V petih letih bodo na Zavodu za gozdove Slovenije potrebovali vsaj 250 inženirk in inženirjev gozdarstva

Na ZGS ugotavljajo, da bodo v prihodnjih 5 – 10 letih močan zaposlovalec, bistveno večji od trenutnega vpisa na ustreznih študijskih programih. V petih letih bodo po predvidevanjih potrebovali vsaj 250 inženirk in inženirjev gozdarstva. Veliko možnosti bodo imeli zlasti diplomanti drugostopenjskega magistrskega študija gozdarstva, za katere bo po ocenah na voljo 100 delovnih mest.

V času vpisa na fakultete se maturanti odločajo o izbiri študija, pri kateri je pomembna informacija tudi možnost zaposlitve. Gozdarstvo je primerna izbira za tiste, ki želijo pridobiti celovito in kompleksno izobrazbo o gozdu, ki vključuje znanja s področja ekologije, biologije, tehnologije, ekonomike in drugih strokovnih področij. Sodobno gozdarstvo postaja vedno bolj zanimiv spoj terenskega dela in informacijskih tehnologij. Različna delovna mesta znotraj gozdarstva nudijo zaposlenim pestro paleto različnih delovnih okolij in nalog, ki so lahko vezane bodisi na terensko delo v gozdu, na visokotehnološko obdelavo podatkov v pisarni ali pa na delo z lastniki gozdov in ostalimi, ki delujejo v gozdnem prostoru. Sodobni gozdarski poklic največkrat združuje naštete vidike v enem delovnem mestu, za bolj ambiciozne pa obstaja veliko možnosti za sodelovanje v znanstveno-raziskovalnih in mednarodnih projektih.

Zavod za gozdove Slovenije se kot usmerjevalec razvoja gozdnih ekosistemov dnevno srečuje z mnogoterimi in kompleksnimi procesi. Urgentno reševanje gradacij podlubnikov in sanacij gozdov po vremenskih ujmah se prepleta s problematiko klimatskih sprememb in segrevanja ozračja. Oboje je povezano z vprašanji izbire drevesnih vrst in obnove gozdov, ob tem pa kot posledica globalizacije nastopa invazija tujerodnih rastlinskih in živalskih vrst. Aktualna problematika vzdrževanja in uravnavanja populacij velikih zveri zahteva posebna znanja o populacijskih dinamikah, podkrepljena s sodobnimi genetskimi metodami. Vedno znova je potrebno preveriti ustreznost uporabe različnih tehnologij v gozdni proizvodnji in zagotavljati ravnotežje med ekonomičnostjo in okoljsko vzdržnostjo. V gozdu so vse pomembnejše ekološke in socialne dobrine, kar pomeni veliko potrebo po usklajevanju interesov lastnikov gozdov z širšimi družbenimi zahtevami. Podatke zbiramo, obdelujemo in uporabljamo vedno bolj tudi z modernimi tehnologijami daljinskega zaznavanja, pri odločanju na terenu pa je uporaba sodobnih digitalnih pripomočkov in informacijskih orodij že dolgo stalnica. Ob vsem naštetem pa ostaja osnovna naloga javne gozdarske službe dolgoročno načrtovanje razvoja gozdov prek izdelave gozdnogospodarskih načrtov na različnih načrtovalskih ravneh ter njihovo uresničevanje preko lastnikov gozdov in drugih deležnikov v gozdnem prostoru.

V Zavodu za gozdove Slovenije, kjer je trenutno zaposlenih 650 strokovnjakov, pri kadrovskem načrtovanju ugotavljajo, da bodo v prihodnjih 5 – 10 letih močan zaposlovalec, bistveno večji od trenutnega vpisa na ustreznih študijskih programih. V Zavodu za gozdove Slovenijenameravajo v naslednjih petih letih zaposliti približno 250 visoko izobraženih gozdarskih inženirjev. Pričakovati je, da bodo pri upravljanju z gozdovi postavljeni pred zahtevne sodobne izzive, zato bodo imeli pri zaposlovanju pestro izbiro možnosti zlasti diplomanti drugostopenjskega magistrskega študija gozdarstva, za katere bo po ocenah na voljo 100 delovnih mest. Prav njim bodo zaradi obstoječe strukture zaposlenih kmalu na voljo tudi vodilna delovna mesta. Zaradi mnogih strokovnih izzivov pa Zavod za gozdove v svoje vrste vabi kakovostne gozdarske inženirke in inženirje vseh stopenj izobrazbe. Nudili jim bodo atraktivno delovno okolje, v katerem ob obilici izzivov, nalog in sprejetih odločitev dan hitro mine. Za konec pa izpostavljajo pozitivne učinke, ki jih ima gozd na podnebje in zdravje ljudi ter poudarjajo, da je gozd še vedno najlepša pisarna.

Povezavi:

Kontakt: Boris Rantaša, boris.rantasaping@zgspong.si, 051 631 523

« Nazaj