Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Sporočilo za javnost ob razglasitvi rezultatov 14. licitacije vrednejših sortimentov lesa

Vsakoletna licitacija vrednejšega lesa, ki je potekala letos v januarju in februarju v Slovenj Gradcu, je namenjena prodaji najbolj kakovostnega lesa po višjih cenah, kot sicer veljajo pri rednem odkupu lesa. Z organizacijo licitacije želijo partnerji pri organizaciji, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, povezati lastnike gozdov in kupce lesa, prispevati k ovrednotenju visoko kakovostnega lesa in k njegovi ustrezni predelavi z visoko dodano vrednostjo. Tradicionalna licitacija veliko pripomore tudi k zavedanju o pomenu vrednosti lesa in vrednosti gozda, ki ima poleg ekonomskih tudi neprecenljive ekološke in socialne funkcije.

14. licitacija vrednejših sortimentov lesa poteka na novi lokaciji v Podgorju pri Slovenj Gradcu, na kateri je bilo prodanih 6.190 gozdnih lesnih sortimentov s skupnim volumnom 6.614 m3. Količina lesa na letošnji licitaciji je izjemna, predstavlja pa le dobro tisočinko celotnega letnega poseka. Povprečna cena za m3 lesa na letošnji licitaciji znaša 265 €, najvišja dosežena cena pa je 14.414 €/m3, ki jo je tako kot prejšnja leta dosegel gorski javor. Kar dva hloda gorskega javora sta bila prodana po ceni, ki je višja od 29.000 €. Lastniki gozdov so na licitacijo pripeljali največ hlodov hrasta gradna (2.333), gorskega javorja (1.074) in smreke (817). Kupci so za pripeljane sortimente oddali preko 21.000 ponudb. Poleg tradicionalnih kupcev iz sosednjih držav se je letos licitacije udeležilo veliko novih kupcev, predvsem iz Italije, pa tudi iz Kitajske in Japonske.

Brez sodelovanja in načrtnega dela bi bilo vzgojenih manj vrednejših sortimentov lesa. Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije lastnikom gozdov svetujejo pri izbiri ustreznega drevja za licitacijo, pravilnem krojenju oz. razrezu, označitvi in popisu sortimentov. V sodelovanju z društvi lastnikov gozdov pomagajo tudi pri organizaciji prevoza lesa na licitacijo. T.i. »Slovenska gozdarska šola« je zavezana k trajnostnemu, sonaravnem in večnamenskem gospodarjenju z gozdovi. Poudarjamo, da moramo tudi pri gojenju in prodaji vrednejših sortimentov lesa slediti načelom trajnostnega gospodarjenja z gozdom in paziti na trajnostno rabo naravnih virov. Lastnike gozdov spodbujamo k skrbnemu gospodarjenju z gozdom - redno izvajanje nege gozda in drugih z načrti predpisanih del v gozdu ustvarja pogoje za rast dreves visoke kakovosti tudi v prihodnje. Za prodajo gozdnih lesnih sortimentov po tako visokih cenah je potrebno izjemno kvaliteto prepoznati ob poseku, se smiselno združiti pri prodaji in prevozu ter jo ustrezno ovrednotiti pri lesni predelavi. Javor, ki skupaj z drugimi t.i. plemenitimi listavci predstavlja 4% lesne zaloge, je že vrsto let najbolj iskana vrsta pri kupcih. V naših gozdovih so kakovostni javorji ogroženi zaradi poškodb po rastlinojedi parkljasti divjadi. Omejevanju slednje posvečajo tudi gozdarji zadnje čase veliko pozornost, saj bi lahko skozi desetletja zelo omejila vrstno in genetsko pestrost ter zmanjšala ekonomsko vrednost ter sposobnost naravne obnove naših gozdov.

Zavod za gozdove Slovenije je pripravil prve podatke o poseku in obnovi gozdov za leto 2019. Skupaj je bilo v lanskem letu posekanih za 5,3 milijona m3 dreves, od tega 3,3 milijona m3 iglavcev in 2 milijona m3 listavcev. Med vrstami poseka prevladuje posek iz sanitarnih vzrokov, ki predstavlja 54 % (2,8 milijona m3) celotnega poseka in preko 70 % poseka iglavcev. Negovalnega poseka je bilo za 2,2 milijona m3, od tega 62 % listavcev. V državnih gozdovih je posek znašal približno 1,6 milijona m3, v drugih gozdovih pa 3,7  milijona m3. V letu 2019 se nadaljevala intenzivna obnova gozdov, tako po naravni poti, ki v Sloveniji prevladuje, kot s sadnjo sadik gozdnega drevja. Tako je bilo posajenih 586 ha gozda s 1.300.000 sadikami gozdnega drevja 26 gozdnih drevesnih vrst. V letu 2020 se nadaljuje obnova gozdov po naravnih ujmah.

Poteka sanacija v februarju 2020 po močnejšem vetru poškodovanih gozdov. Po prvih ocenah je bilo poškodovanih za 140.000 m3 drevja, od tega največ na Kranjskem gozdnogospodarskem območju (70.000 m3). Ker je med poškodovanim drevjem največ smreke, obstaja velika nevarnost, da se na nepravočasno pospravljenih smrekah namnožijo smrekovi podlubniki. Zato je zelo pomembno, da se podrtice čim prej odkrijejo, posekajo oz. izdelajo ter spravijo iz gozda. Lastnikom gozdov in obiskovalcem gozda na prizadetih območjih svetujemo previdnost pri gibanju in delu v gozdu.

Leto 2020 je Mednarodno leto zdravja rastlin. Zdrave rastline so vir vsega življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane. Rastlinske bolezni in škodljivci uničujejo pridelke, zmanjšujejo razpoložljivost hrane in posledično zvišujejo ceno hrane. Trajnostno zdravje rastlin je pomembno za varovanje okolja, gozdov in biotske raznovrstnosti. Samo zdrave rastline so odporne pred rastlinskimi boleznimi in škodljivci. Z zdravimi rastlinami zmanjšujemo učinke klimatskih sprememb ter podpiramo napore za prenehanje lakote, podhranjenosti in revščine.

« Nazaj