Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Podelitev priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozdov v Sloveniji za leto 2018

V Sloveniji gospodari z gozdovi preko 460.000 lastnikov gozdov, zato sta ohranitev in razvoj slovenskih gozdov v veliki meri odvisna od njihovega skrbnega gospodarjenja z gozdom. To velja še posebej v razmerah pogostih naravnih ujm, ki so jim v zadnjih letih izpostavljeni slovenski gozdovi, od žledoloma, obsežnih napadov podlubnikov do vetrolomov in snegolomov. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) vsako leto izbere 14 najbolj skrbnih lastnikov gozdov v Sloveniji, po enega iz vsake območne enote ZGS in jim podeli priznanja. Letošnji izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov v Sloveniji je jubilejni, 20. po vrsti, saj prireditev poteka od leta 1999 dalje. Podelitev priznanj letošnjim nagrajencem bo v petek, 7. 12. 2018, ob 10.30. uri v veliki dvorani zavoda Grm Novo mesto – centra biotehnike in turizma v Novem mestu

Namen izbora najbolj skrbnih lastnikov gozdov in podelitve priznanj je promocija odličnosti in skrbnosti pri gospodarjenju v zasebnih gozdovih ter tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo. Prav to sodelovanje je ključni pogoj za uresničevanje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi, za realizacijo načrtovanih del in za uspešno sanacijo posledic nedavnih naravnih ujm v gozdovih. Ustrezno gospodarjenje z gozdovi, ki je strokovno vodeno na podlagi načrtov gospodarjenja z gozdovi in s pomočjo strokovnjakov javne gozdarske službe, zagotavlja optimalno in trajno proizvodnjo lesa in obenem uresničevanje vseh ostalih ekoloških in socialnih vlog gozdov, ki jih gozdovi zagotavljajo celotni družbi.

Gozdov v zasebni lasti je v Sloveniji kar tri četrtine, povprečna zasebna gozdna posest pa je le okoli 2,5 ha. Skoraj 90% gozdnih posesti je v lasti prebivalcev Slovenije, slaba polovica od preko 460.000 lastnikov gozdov je žensk, povprečna starost lastnikov pa je dokaj visoka. Število gozdnih posesti v Sloveniji se še vedno povečuje, zmanjšuje pa se število kmečkih gospodinjstev, ki imajo v lasti gozd.  

Prejemniki priznanj za skrbno delo z gozdom izkazujejo vrednote dobrega gospodarjenja z gozdom: tesno življenjsko povezanost z gozdom, strokovno izvedbo del v gozdu, spoštovanje večnamenske vloge gozdov, prizadevanje za varno delo v gozdu, skrb za ustrezno varnostno opremo in nenehno lastno usposabljanje na področju gozdarstva.

Poleg tega pri izboru najbolj skrbnih lastnikov gozda upoštevamo predvsem naslednje kriterije: kako se vzdržujejo gozdne ceste, vlake, gozdne poti in parcelne meje, kakšna je negovanost gozda, koliko so lastniki gozdov samoiniciativni pri odpravi poškodb po ujmah v gozdu, kako upoštevajo strokovna navodila ZGS, kakšna je kakovost opravljenih del v gozdu, vzdrževanje gozdnega reda, kako poteka sanacija poškodb, ki pogosto nastanejo po sečnji in spravilu lesa, kako lastniki gozdov upoštevajo splošno koristne vloge gozda, potrebe gozdnih živali (ohranjanje dupel, plodonosnih drevesnih in grmovnih vrst in mravljišč), kakšna je splošna ekološka osveščenost in naravovarstven odnos lastnika do gozda.

Gozd in les pomeni eno od ključnih razvojnih priložnosti Slovenije, skrbno delo lastnikov gozdov pa je pri uresničitvi teh priložnosti odločilen dejavnik. Od lastnikov gozdov je v veliki meri odvisna kakovost ter intenzivnost gospodarjenja z zasebnimi gozdovi, s tem pa tudi večja in smotrna raba lesa v Sloveniji.

 

Kontaktna oseba:

mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije, 041 657 751

« Nazaj