Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Informacije ZGS o požaru na Krasu – 21. 7. 2022

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) sodeluje pri aktivnostih gašenja požara na območju občine Miren-Kostanjevica na Krasu. Gozdarke in gozdarji ZGS OE Sežana zaradi dobrega poznavanja terena in gozdov od začetka sodelujejo pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji.

Po trenutnih ocenah požar obsega približno 2000 ha, za natančnejšo oceno bi potrebovali aktualne satelitske posnetke požarišča. Ocenjujemo, da je po površini približno polovica borovih gozdov, polovica pa gozdov listavcev s toploljubnimi drevesnimi vrstami (črni gaber, puhasti hrast, mali jesen …).

Požar se še vedno širi, evakuirajo nove vasi. Iz nedeljskega požarišča se je požar razširil na glavno cesto Temnica-Renče, kjer ga gasilci poizkušajo zaustaviti, da se ne bi razširil proti Trstelju. Da se požar ne bi razširil v smeri proti Komnu, gozdarji izvajajo širjenje protipožarnih gozdnih prometnic na območju borovih gozdov. Širijo trase in sekajo drevje ob trasi.

Trenutno je na terenu okoli 40 gozdnih delavcev – sekačev, 3 sečni stroji (harvesterji) in več enot druge gozdarske mehanizacije. V intervencijo je vključenih 8 delavcev ZGS OE Sežana, podporo nudi centralna enota ZGS, glede na potrebe pa bomo terenski kader še okrepili.

Na ZGS bomo še naprej po najboljših močeh prispevali k omejevanju škode po najobsežnejšem gozdnem požaru v Sloveniji. Po umiritvi razmer bomo, kot predvideva zakonodaja, izdelali sanacijski načrt in aktivno pristopili k sanaciji poškodovanih gozdov.

 

Fotografije: Zavod za gozdove Slovenije

« Nazaj