Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Drugo poročilo o poškodbah v gozdovih zaradi močnega vetra in deževja 11. in 12. decembra 2017

Po umiritvi razmer in vzpostavitvi prevoznosti glavnih gozdnih prometnic, ki je omogočila dostop na širše območje poškodovanosti, so gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije ponovno ocenili poškodovanost gozdov zaradi močnega vetra, ki je prizadel Slovenijo v dneh 11. in 12. decembra 2017. Poškodovanega drevja v slovenskih gozdovih je po novi oceni za dobre 1,3 milijone m3.

Poškodbe v gozdovih zaradi vetroloma so največje na Kočevskem, Notranjskem in na Koroškem. Močno poškodovana območja gozdov so tudi na Jezerskem, na Solčavskem in v Dravski dolini. Do poškodb je prišlo tudi v drugih predelih Slovenije. Najmanj so poškodovani gozdovi na vzhodu države.

Najbolj pogosto je veter prevračal drevesa smreke, pa tudi jelke in listavce. Veter je drevje podiral in lomil večinoma posamično, v šopih in skupinah ter ponekod tudi ploskovno na večjih površinah. Na Kočevskem in na Notranjskem je veliko poškodovanega drevja na območju saniranih žarišč podlubnikov, predvsem zaradi vrzeli v sestojih in zaradi slabše stabilnosti robnih dreves, kar povečuje ogroženost gozda zaradi rušilne moči vetra.

Kljub pospešenemu čiščenju gozdnih cest je zaradi podrtega drevja več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov še vedno neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so ponekod nastale tudi zaradi močnega deževja in plazov.

Sanitarna sečnja poškodovanega drevja se je ponekod že začela. Prioritetno se še vedno odstranjuje podrto drevje z gozdnih cest, da bo mogoč dostop do poškodovanih gozdov. Obiskovalcem gozda še vedno svetujemo, da se izogibajo poškodovanih gozdnih predelov, saj je v krošnjah še vedno veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko poškodujejo obiskovalce.

Lastnike gozdov ponovno pozivamo, da sami pregledajo svoje gozdove. S sanacijo posledic vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo vse dodatne informacije.

Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja prihodnjega leta, da se preprečijo dodatne škode zaradi namnožitve podlubnikov na poškodovanem drevju. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, drugače naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.

Poškodbe gozdov, ki jih je v zadnjih dneh povzročil veter, presegajo do sedaj znane poškodbe zaradi vetrolomov, ki so se zgodili v zadnjih dvajsetih letih, tako po količini poškodovanega drevja kot po obsegu prizadete površine. Do sedaj so največ poškodb povzročila neurja z močnim vetrom v poletju 2008, zaradi katerih je bilo v letu 2008 posekanih skupno za 430.000 m3 dreves. Orkanski veter 13. julija 2008 je na omejenem področju na prelazu Črnivec med Kamnikom in Gornjim Gradom podrl za 350.000 m3 drevja.

Podrobnejši podatki o ocenah poškodovanega drevja zaradi vetroloma po posameznih gozdnogospodarskih območjih so razvidni iz spodnje preglednice:

Preglednica: Ocena poškodovanega drevja v vetrolomu dne 11. in 12. 12. 2017 v m3

Gozdnogospodarsko območjeOcena poškodovanega drevja (m3)
TOLMIN30.000
BLED50.000
KRANJ100.000
LJUBLJANA100.000
POSTOJNA260.000
KOČEVJE370.000
NOVO MESTO50.000
BREŽICE0
CELJE25.000
NAZARJE100.000
SLOVENJ GRADEC200.000
MARIBOR50.000
MURSKA SOBOTA0
SEŽANA0
SKUPAJ1.335.000

Prenos sporočila za javnost

Graf: Primerjava potrebnega poseka gozdnega drevja v Sloveniji zaradi poškodb od vetra v obdobju 1996 - 2017 (v m3)

Vir: evidenca poseka Zavoda za gozdove Slovenije in ocena poškodovanosti za leto 2017.
« Nazaj