Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

50 let gozdnih učnih in tematskih poti v Sloveniji

Zavod za gozdove Slovenije letos obeležuje 30 let delovanja Zavoda in 50-letnico zasnove prvih gozdnih učnih poti v Sloveniji. V ta namen bo čez celo leto potekala vrsta dogodkov, predstavitev 14 naj gozdnih učnih poti v Sloveniji v letu 2024 pa je potekala danes na sejmu Alpe Adria. 

Zamisel o gozdnih učnih poteh je iz nemškega kulturnega okolja k nam prinesel pokojni dr. Milan Ciglar. Prve tri poti so bile pri nas odprte že leta 1974, in sicer Šmarnogorska na Grmadi pri Ljubljani, v Bistri pri Vrhniki in Pot Svečina. Prvi snovalci so bili gozdarji, ki so imeli pri svojem delu jasen namen: med ljudi širiti znanje o gozdu in gozdarstvu na zanimiv in privlačen način v gozdu samem. Gozdne učne poti so tako postale most med naravo in družbo, ki omogoča, da vsakdo, ne glede na starost in predznanje, spozna bogastvo, pestrost, skrivnosti in pomen gozdov. Zavod danes skrbi za 93 gozdnih učnih poti, letos pa je izbranih naslednjih 14 naj gozdnih učnih poti: Naravoslovna učna pot ob Hublju (Ajdovščina), Vodna učna pot Grabnarca, Gozdna učna pot Visoko, Poučna okoljska pot Blata-Mlake, Mašunska gozdna učna pot, Risova pot, Gozdna učna pot Planina-Mirna gora, Rudarska tematska pot Tk Pav, Zmajčkova gozdna učna pot, Kulturno naravoslovna učna pot Samostanski hrib, Gozdna učna pot Stari grad, Gozdna učna pot Ruta, Gozdna učna pot Polanski log in Gozdna učna pot Resslov gaj.

Na današnjem dogodku je zbrane nagovorili direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev, ki je poudaril, da na gozdnih učnih poteh na zanimiv, priročen in interpretativni način podajamo znanje ter spodbujamo udeležence, da z vsemi čutili spoznajo gozd in njegove prebivalce. »Seznanjamo jih s sonaravnim, trajnostnim in večnamenskim načinom gospodarjenja s slovenskimi gozdovi, ki ga slovenski gozdarji udejanjamo že več kot 70 let. Naše generacije in tiste, ki prihajajo za nami, se morajo zavedati, da so gozdovi srce našega planeta. S tovrstnimi potmi tako ne le spodbujamo zavedanje o gozdnih ekosistemih, temveč tudi spodbujamo trajnostno ravnanje z gozdovi za dobro sedanjih in prihodnjih generacij,« je povedal Danev.

O tem, kakšen pomen imajo gozdne učne in tematske poti, so spregovorili tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Slovenske turistične organizacije, Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Slovenia outdoor giz. 

Gozdne učne in tematske poti so ključna infrastruktura za spoznavanje in grajenje spoštljivega odnosa do gozda in narave. Namenjene so izobraževanju in spoznavanju gozdov in gozdarstva, so pomemben pripomoček za popularizacijo gozdov ter prispevajo k razvoju turizma na podeželju kot ene ključnih gospodarskih aktivnosti v Sloveniji. Učijo, kako se v gozdu spoštljivo obnašamo. Zavod za gozdove Slovenije sicer obiskovalce gozdov o  gozdnem bontonu ozavešča tudi z gozdarskim nadzorom in doseči njihovo primernejše obnašanje v gozdu. 

Dogodki, s katerimi bo Zavod za gozdove Slovenije obeležil 50-letnico gozdnih učnih poti:

-    Predstavitev 14 naj gozdnih učnih poti v Sloveniji v 2024 – na Sejmu Alpe–Adria
-    Objava Mednarodnega fotografskega natečaja (Fotografski natečaj ob 50-letnici gozdnih učnih poti
-    22. april: Svetovni dan Zemlje – Dan odprtih vrat na 14 naj gozdnih učnih poteh v letu 2024 
-    29. maj: osrednji dogodek v Tednu gozdov – Klepet na Risovi poti, ki je bila razglašena za Naj pot leta 2023 
-    november–januar: Razstava Gozdne učne in tematske poti v Sloveniji – Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli, Ljubljana
-    18. in 19. september: Gozdarski študijski dnevi: 50 let gozdnih učnih poti in 25 let urbanih gozdov
-    Zbornik: 50 let Gozdnih učnih in tematskih poti v Sloveniji 
-    Razstava: Gozdne učne poti v Sloveniji, preddverje GIS 
 

« Nazaj