Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

V maju 2021 so bile izvedene I. delavnice po gozdnogospodarskih območjih

Na območnih enotah Zavoda za gozdove Slovenije so bile v prvi polovici maja 2021 uspešno izpeljane I. delavnice v sklopu obnove območnih gozdnogospodarskih načrtov za obdobje 2021-2030. Delavnice so del participativnih aktivnosti v procesu obnove območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov. Izvedenih je bilo 14 delavnic, po ena v vsaki območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije. Delavnice so zaradi preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa SarS-CoV-2 potekale v obliki spletnega dogodka.

Osrednji cilji prvih delavnic po območnih enotah so bili:predstavitev procesa obnove območnih načrtov, predstavitev značilnosti gozdnogospodarskega območja; predstavitev stanja gozdov in preteklega gospodarjenja z gozdovi; oceno trajnostnega gospodarjenja; dopolnitev s strani ZGS zaznanih glavnih problemov in priložnosti v gozdnogospodarskih območjih s prepoznanimi prioritetami deležnikov. Delavnic so se udeležili predstavniki različnih deležniških skupin, pomembno pa je bil zastopan tudi interes lastnikov gozdov. Na delavnicah pa so bili prisotni tudi predstavniki različnih vladnih in strokovnih institucij, predstavniki lokalnih skupnosti, občin in predstavniki varstva narave ter drugi deležniki povezani z gozdom in gozdnim prostorom.

Na delavnicah so se razvile diskusije na različne teme, ki so pomembne za posamezno gozdnogospodarsko območje. Pogosto (ne glede na gozdnogospodarsko območje) pa so bile izpostavljene naslednje teme: naravne ujme in sanacija v ujmah poškodovanih gozdov, podnebne spremembe in spreminjajočemu podnebju prilagojeno gospodarjenje z gozdovi; aktivnost oz. neaktivnost lastnikov gozdov in razdrobljeno lastništvo gozdov; pristojnosti lastnikov gozdov pri gospodarjenju z gozdovi; socialne funkcije gozdov (nabiralništvo, rekreacija, …), možnost materialnih nadomestil za lastnike gozdov za omejevanje gospodarjenja zaradi ekoloških in socialnih funkcij; problematika ohranjanja posebej pomembnih gozdov z vidika ekoloških funkcij gozdov; problematika neugodne strukture razvojnih faz v posameznih območjih in večje upoštevanje zahtev lastnikov gozdov pri načrtovanju z gozdovi. Zaključki delavnice bodo (skupaj z zaključki predhodne interne delavnice) preneseni v vsebino poglavja Problemi in priložnosti v območnih gozdnogospodarskih načrtih. Zaključki delavnic, ki pa presegajo pristojnosti in možnosti načrtovanja v območnih načrtih pa so: vzpostavitev gozdarskega nadzora, modernizacija Zavoda za gozdove Slovenije, spremembe zakonodaje, problematika zagotavljanja zadostnih sredstev za vlaganja v gozdove.

Vsem udeležencem delavnic se iskreno zahvaljujemo za čas, ki so ga namenili izboljšanju in večji usklajenosti gospodarjenja z gozdovi v prihodnosti, hkrati pa jih vabimo k sodelovanju v nadaljnjih korakih procesa. V mesecu juniju bomo za širši krog deležnikov pripravili anketo, v okviru katere bomo verificirali cilje gospodarjenja v posameznih gozdnogospodarskih območjih. Predvidoma v mesecu septembru pa bodo pripravljene tretje delavnice, na katerih v širšem krogu deležnikov pregledali po posameznih območjih postavljene usmeritve, strategije in ukrepe.

Več informacij, zapisniki posameznih delavnic: www.zgs.si/on2021

« Nazaj