Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

TEDEN GOZDOV 2021: "Načrtno z gozdom!"

Z današnjim dnem se začenja Teden gozdov 2021, ki do 30. maja poteka pod geslom: "Načrtno z gozdom!". Danes bo na Mašunu potekal osrednji dogodek, odprtje razstave "Velike zveri in njihovi gozdovi" in obnovljene Mašunske gozdne učne poti.

Teden gozdov, ki v letošnjem letu poteka od 24. do 30. maja, je vsakoletna prireditev, ki konec meseca maja poveže vse inštitucije, ki skrbijo za slovenski gozd in širši družbi predstavi pomen gozda in gozdarstva za njeno blaginjo. Geslo Tedna gozdov 2021 je »Načrtno z gozdom!«, glavna tema je načrtovanje razvoja gozdov, izpostavljeni temi pa sta tudi gozdne učne poti in velike zveri. V tednu gozdov se tradicionalno po vsej Sloveniji zvrsti serija prireditev na temo gozdov in gozdarstva.

Spletna stran Tedna gozdov 2021

Ključna sporočila ob Tednu gozdov 2021:

  • Slovenski gozdovi so v dobrem stanju. Zaradi ohranjenih naravnih mehanizmov obnove se slovenski gozd na 95 % gozdnih površin, potrebnih obnove, obnovi po  naravni poti. V primerjavi z letom 1947 sta se lesna zaloga in letni prirastek lesa v slovenskih gozdovih skoraj potrojila. Povečala se je tudi njihova površina in sicer iz 36,4 na 58 %.
  • Načrtno z gozdom! Načrtno gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji ima bogato tradicijo – v letošnjem letu obeležujemo 250 let od izdelave prvega, Flameckovega gozdnogospodarskega načrta za Trnovski gozd. »Slovenska gozdarska šola« je po svetu poznana kot ena izmed utemeljiteljic trajnostnega, večnamenskega in sonaravnega gospodarjenja z gozdovi.
  • Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju z lastniki gozdov, strokovnimi institucijami in javnostjo pripravlja gozdnogospodarske in lovsko upravljavske načrte. Ti načrti, ki jih pripravljamo na več ravneh, od strateške do operativne, opredeljujejo in zagotavljajo trajnostno, sonaravno in večnamensko gospodarjenje s slovenskimi gozdovi ob upoštevanju vseh (ekonomskih, ekoloških in socialnih) funkcij gozda.
  • V letu 2021 poteka proces obnove 10-letnih območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov. Zainteresirane posameznike in organizacije vljudno vabimo k sodelovanju na delavnicah – tako lahko prispevajo k viziji in strategiji gospodarjenja z gozdovi v prihodnjih 10 letih. Več informacij: www.zgs.si/on2021
  • Gozdne učne poti so pomemben pripomoček za spoznavanje gozda. Prispevajo k razvoju turizma na podeželju, so učinkovito dopolnilo okoljskih izobraževalnih programov, usmerjajo obisk ter zmanjšujejo škodo, ki jo v gozdu povzročata rekreacija in turizem. So pomemben instrument varstva narave, saj ljudje varujemo tisto, kar poznamo.
  • V okviru Zavoda za gozdove Slovenije deluje 84 gozdnih učnih poti, od tega smo samostojni skrbniki in upravljalci na 31 poteh, na ostalih pa smo vključeni kot partnerji, izvajalci ipd. ZGS je tudi soustanovitelj Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji. V letu 2021 nadaljujemo z obnovo gozdnih učnih poti v Sloveniji in pripravljamo noveliran seznam gozdnih učni poti, ki ga bomo v letošnjem letu predstavili na spletnih straneh ZGS.
  • Slovenski gozdovi so dom velikih zveri – medveda, volka in risa. Osrednji dogodek Tedna gozdov 2021 bo potekal v prenovljeni Gozdni hiši Mašun, kjer bomo priča odprtju razstave: "Velike zveri in njihovi gozdovi" in obnovljene Mašunske gozdne učne poti.Za dolgoročno ohranitev ugodnega stanja populacij velikih zveri in hkratno ohranitev biotske raznovrstnosti, kulturne krajine, poselitve podeželja in prehranske varnosti v Sloveniji je pomembno trajnostno ravnovesje, ki ga lahko dosežemo le z aktivnim strokovnim upravljanjem in izvajanjem ukrepov za sobivanje, ki vključujejo tudi odstrel.

 

« Nazaj