Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Žledolom v pivški kotlini in okolici

Datum: 31. 1. 2014

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

 

ŽLEDOLOM V PIVŠKI KOTLINI IN OKOLICI

 

Leden oklep na krošnjah dreves, debeline do 5 cm, je dne 31. 1. 2014 poškodoval gozdove na območju Razdrtega, Postojne, Pivke in Knežaka

 

Po prvi oceni so poškodbe drevja zaradi žledenja prisotne na 15.000 ha velikem območju v nadmorski višini 500-800 m. Največ poškodb drevja je v občini Pivka in v delu občine Postojna.

 

Leden oklep na krošnjah dreves se je začel nabirati že popoldne 30. 1. 2014. Preko noči in v dopoldanskih urah se je ledeni oklep debelil in dosegel debelino tudi 5 cm. Žledenje se je v času poročanja na nekaterih lokacijah še nadaljevalo (podatek ob 11. uri, 31. 1. 2014). Lomljenje drevja z glasnim pokanjem se je ponekod začelo že 30. 1. 2014. Lomile so se krošnje dreves. Prelomila so se tudi posamezna tanjša drevesa ter drevesa z asimetričnimi krošnjami, zlasti na gozdnih robovih in ob poteh. Na prizadetem območju prevladujejo gozdovi listavcev in bora. Žledi tudi na območju Kanala ob Soči in Kobarida na nadmorski višini nad 400 m. v času poročanja na tem območju večjih poškodb ni.

 

Žled je ledena obloga na drevju, grmovnicah, žicah, stebrih daljnovodov idr. Nastane, ko zaradi temperaturne inverzije dežuje pri negativni temperaturi zraka. Praviloma je omejen na višinski pas do 900 m nadmorske višine. V Sloveniji je najbolj ogroženo območje zaradi žledoloma območje Brkinov in Postojnskih vrat. Poškodbe zaradi žleda so pogostejše pri listavcih, saj imajo veliko površino vej, na katere se oprijema led. Med iglavci so po žledu zaradi krhkih vej najpogosteje poškodovani bori. Ob zmernem žledenju so poškodbe omejene predvsem na lomljenje posameznih vej, kadar pa je žledenje intenzivno, prihaja do velikopovršinskih poškodb drevja.

 

Gozdovi v območju tokratnega žledenja so večinoma še nedostopni zaradi polomljenega drevja. Delavci Zavoda za gozdove Slovenije bomo popisali poškodbe v gozdovih in začeli s potrebnimi aktivnostmi za sanacijo poškodovanega drevja, ko ne bo več nevarnosti lomljenja vej oziroma drevja.

 

Sneženje v zadnjih dneh po prvih ocenah ni povzročilo večjih poškodb v gozdovih po Sloveniji. Podrta so le posamezna drevesa oziroma polomljene posamezne veje. Nekaj več poškodb drevja zaradi snega je v Posavju vzdolž meje s Hrvaško.

 

Obiskovalce gozdov opozarjamo, da naj se v prihodnjih dneh izogibajo območij poškodovanih gozdov zaradi nevarnosti lomljenja vej oziroma drevja.

 

 

Kontaktna oseba:

Anton Smrekar

vodja Območne enote Postojna

tel. 041 657 305

 

« Nazaj