Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Začetek procesa obnove območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov

V sredo, 2. 12. 2020, je preko spletne konference potekala predstavitev procesa obnove območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov. Ti načrti, ki jih potrjuje vlada Republike Slovenije, bodo usmerjali razvoj slovenskih gozdov v naslednjih 10 letih. Proces se začenja z zbiranjem pobud za izboljšanje upravljanja z gozdovi in prostoživečimi živalskimi vrstami, ki poteka od 1. novembra do 31. decembra 2020. Zainteresirani posamezniki in organizacije lahko pobude oddajo na www.zgs.si.

Slovenija ima bogato tradicijo načrtnega gospodarjenja z gozdovi. Gozd pokriva 58 % površine Slovenije, zato prav gozd in ohranjena narava prispevata k prepoznavnosti države in odslikavata odnos družbe do trajnostnega razvoja, s katerim se poskuša zagotoviti trajno in optimalno delovanje gozda kot ekosistema, življenjskih združb rastlin in živali in njihovih življenjskih prostorov ter trajnostna raba in upravljanje gozdnih virov. Z gozdarskim načrtovanjem uresničujemo cilje trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi.

Mag. Janez Logar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki je ob začetku procesa nagovoril udeležence, je v uvodnem nagovoru poudaril: »Območni gozdnogospodarski in lovsko upravljavski načrti predstavljajo strateško podlago za gospodarjenje z gozdovi v naslednjih 10 letih. Posebnost območnih načrtov je hkratna obravnava gozdnogospodarskih vsebin in vsebin upravljanja s prostoživečimi živalskimi vrstami. Ti načrti so pomemben instrument gozdne politike, zagotavljanja lovsko upravljavskih ciljev, pomembno pa prispevajo tudi k razvoju drugih področij, na primer ohranjanja naravne in kulturne dediščine, varovanja vodnih virov in razvoju podeželja.«

Preko 100 udeležencev predstavitve je nagovoril tudi dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »Ohranjanje in izboljševanje ugodnega stanja ter razvoj gozdov in gozdarstva sta ključna elementa razvoja podeželja ter predstavljata pomemben steber razvoja zelene in krožne bioekonomije prihodnosti. Proces obnove 10-letnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov poteka v okviru Gozdnega dialoga.Ta spremlja proces gospodarjenja z gozdovi in je namenjen vsem deležnikom, ki so povezani s področjem gozdov in gozdarstva, za oblikovanje  rešitev v podporo trajnostnemu gospodarjenju z gozdovi.«

Lastnike gozdov, organizacije s področja gozdov in gozdarstva ter vse zainteresirane vabimo k sodelovanju v procesu. Več informacij in obvestila o aktualnem dogajanju so dostopna na spletni strani: www.zgs.si/on2021, kjer bo kmalu na voljo tudi posnetek predstavitve.

« Nazaj