Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Včerajšnji vetrolom poškodoval najmanj 150.000 m3 drevja

Datum: 12. 11. 2013

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

Včerajšnji vetrolom poškodoval najmanj 150.000 m3 drevja

 

Veter je včeraj podiral in lomil drevje v gozdovih na Goriškem in Ajdovskem, na območju Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in južnega Pohorja, na JZ pobočju Snežnika ter v Škofjeloškem hribovju in Posavskem hribovju na prehodu v Dolenjsko gričevje.

 

Močan veter je po do sedaj zbranih podatkih v gozdovih poškodoval najmanj 150.000 m3  drevja. Poškodbe so razpršene po skoraj polovici Slovenije. Veter je podiral in lomil drevesa posamično in v šopih, tako iglavce kot listavce, največ smreko. Po sedaj zbranih podatkih večjih ogolelih površin ni.

 

Zavod za gozdove Slovenije še vedno pregleduje poškodbe in ocenjuje povzročeno škodo v gozdovih. Nekateri gozdni predeli so še nedostopni zaradi podrtega drevja. Po sedaj znanih podatkih so največje poškodbe gozdov na vznožju Karavank ter v Škofjeloškem hribovju.

 

Strokovni delavci Zavoda za gozdove Slovenije bomo na poškodovanih območjih prednostno delali na svetovanju lastnikov gozdov, ki so utrpeli škodo. Zaradi obsežnosti poškodovanega območja in razpršenosti poškodb ne bomo uspeli v kratkem času pregledati in izdati vseh potrebnih odločb za posek poškodovanega drevja. Žal nas pri tem dodatno ovira pomanjkanje denarja za materialne stroške, ki jih zahteva povečan obseg del na terenu.

 

Lastnike gozdov pozivamo, da sami pregledajo svoje gozdove. S pospravilom vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije. Morajo pa o pričetku dela obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo dodatne potrebne informacije.

 

Sečnja poškodovanih iglavcev mora biti zaključena do konca marca prihodnjega leta, da se preprečijo dodatne škode zaradi namnožitve podlubnikov na poškodovanem drevju.

 

Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato priporočamo, da se lastniki gozdov za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni oziroma najamejo usposobljene gozdne delavce.

 

Obiskovalce gozdov opozarjamo, naj se v naslednjih dneh izogibajo območij s podrtim in polomljenim drevjem zaradi nevarnosti padanja drevja in vej. V prihodnje naj se izogibajo deloviščem s sečnjo in spravilom poškodovanega drevja.

 

Kontaktna oseba:

 

Marija Kolšek

041 657 249

marija.kolsekping@zgspong.si

 

                                                                                      Ivo Trošt

                                                                 Direktor Zavoda za gozdove Slovenije

« Nazaj