Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Prvi zbrani podatki o poškodovanosti gozdov od močnega vetra v začetku februarja 2020 (5. – 6. 2. 2020 in 10. – 11. 2. 2020)

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je 11. 2. 2020 po umiritvi vremenskih razmer opravil prvi terenski pregled gozdov. Ugotavljamo, da je prvi februarski močnejši veter v prejšnjem tednu (5.- 6. februarja 2020) povzročil več poškodb kot včerajšnji (10. – 11. februar 2020). Po prvih skupnih ocenah je zelo poškodovanega drevja v celi državi za približno 140.000 m3, od tega je največ smreke. Gre za okvirno oceno po prvem pregledu, končni podatki se lahko spremenijo oz. povečajo.

Največ poškodb je na Kranjskem gozdnogospodarskem območju (70.000 m3, večina na območju med Brnikom in Kranjem), kjer so bile poškodovana posamezna drevesa, veter pa je poleg posamičnih dreves lomil tudi na večjih gozdnih površinah. Sledi Mariborsko območje, kjer je prva ocena poškodovanosti 25.000 m3, poškodbe pa so bile največje na širšem območju Slovenske Bistrice. Več poškodb je tudi na Blejskem območju, zlasti na planoti in pobočjih Jelovice, ter na Murskosoboškem območju.

Lastniki gozdov naj čim prej pregledajo gozdove in začnejo s sanacijo

Ker je med poškodovanim drevjem največ smreke, obstaja velika nevarnost, da se na nepravočasno pospravljenih smrekah namnožijo smrekovi podlubniki. Zato je zelo pomembno, da se podrtice čim prej odkrijejo, posekajo oz. izdelajo ter spravijo iz gozda.

Zavod za gozdove Slovenije bo v naslednjih dneh podrobneje pregledal prizadeta območja. V najkrajšem možnem času bo tudi označil drevje za posek in izdal odločbe prizadetim lastnikom. S posekom poškodovanih dreves lahko lastniki gozdov začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo vse dodatne informacije. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, drugače naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.

Svetujemo previdnost pri gibanju in delu v gozdu

Lastnikom gozdov in obiskovalcem gozda na prizadetih območjih svetujemo previdnost pri gibanju in delu v gozdu, saj je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko povzročijo težke poškodbe.

 

Zavod za gozdove Slovenije, 11. 2. 2020

« Nazaj