Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Prva skupna konferenca Alpske in Karpatske konvencije o upravljanju velikih zveri

Življenjski prostor prostoživečih živalskih vrst, kot so velike zveri, ni omejen z mejami držav, zato ohranjanje in upravljanje z njihovimi populacijami zahteva okrepljeno mednarodno sodelovanje. Populacije velikih zveri v Evropi se obnavljajo, kar daje skupnemu naslavljanju in reševanju izzivov še toliko večji pomen.

V ta namen med 6. in 8. marcem 2024 v Sloveniji poteka mednarodna konferenca s poudarkom na upravljanju velikih zveri. Na konferenci predstavniki iz 13 držav izmenjujejo izkušnje in rešitve, ki jih izvajajo v svojih državah. Konferenca je tudi priložnost za strokovnjake s področja politike, da vzpostavijo tesno sodelovanje na tem področju. Dogodek je organiziral Zavod za gozdove Slovenije v okviru projekta Interreg CE LECA: Podpora sobivanju in ohranjanju karpatskih velikih zveri. Pri organizaciji pa so sodelovali še Alpska in Karpatska konvencija, slovensko Ministrstvo za naravne vire in prostor ter češko Ministrstvo za okolje.

Stanje populacij velikih zveri, metode spremljanja, prostorske značilnosti njihovih habitatov ter stopnja interakcije s človekom in posledično konflikti se razlikujejo med državami in regijami ter znotraj njih. »Namen konference je podati celovito sliko o stanju populacij velikih zveri v Alpah in Karpatih,« je pojasnil Martin Duľa, koordinator projekta LECA z Mendlove univerze v Brnu (Češka). Cilj projekta LECA je pripraviti smernice za spremljanje, preprečevanje konfliktov in krivolova rjavega medveda, volka in evrazijskega risa. »Ta konferenca je prvi dogodek, ki želi povezati alpsko in karpatsko regijo, da bi izmenjali primere dobrih praks in razpravljali o skupnih izzivih,« je dodala Eliška Rolfová, predsednica delovne skupine Karpatske konvencije za biotsko raznovrstnost z Ministrstva za okolje Češke republike.

Za ohranjanje volka, rjavega medveda in evrazijskega risa velja v Evropski uniji enaka pravna podlaga, medtem ko se politične prakse pri samem upravljanju ohranjanja med državami razlikujejo. Rok Černe, predsednik delovne skupine za velike zveri, parkljarje in družbo Alpske konvencije iz Zavoda za gozdove Slovenije, pojasnjuje: »Konferenca je osredotočena na izmenjavo izkušenj in razkrivanje razlik v upravljavskih praksah na regionalni in nacionalni ravni.« Vzpostavljeno sodelovanje bo prispevalo k boljšemu razumevanju ter boljšemu ohranjanju in upravljanju velikih zveri in z njimi povezanih družbenih izzivov na vseevropski ravni.
 

Martin Dul’a, koordinator projekta LECA z Mendlove univerze v Brnu (Češka). Foto: ZGS
Marta Medlinska, predstavnica Sveta Evrope je predstavila Bernsko konvencijo. Foto: ZGS
Skupinska fotografija udeležencev konference na terenske izletu v Dinaridih. Foto: Maja Sever, ZGS
Panelna diskusija strokovnjakov na temo velikih zveri. Foto: ZGS
« Nazaj