Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Odlov in preselitev medvedjega mladiča v Strmcu pri Borovnici

Intervencijska skupina za primere težav z velikimi zvermi je v nedeljo, 7. 7. 2013, v dopoldanskih urah uspešno izvedla posredovanje v varovanem vojaškem objektu Strmec pri Borovnici in iz ograjene površine rešila letošnjega medvedjega mladiča. Mladička smo po uspavanju, izmeri in označitvi vrnili v naravno okolje, kjer upamo na ponovno snidenje z njegovo materjo medvedko.

 

Intervencijska skupina, ki jo je imenovalo resorno ministrstvo za varstvo narave, deluje v sklopu Zavoda za gozdove Slovenije. V primeru resnih težav z medvedi prizadeti prebivalci Slovenije lahko pokličejo številki 112 (Center za obveščanje RS) ali 113 (Policija), kjer jih tisti, ki sprejema klice, poveže z intervencijsko skupino za hitro posredovanje v primeru težav z velikimi zvermi.

 

Skupina je prvič že 18. 6. 2013 prejela klic vojaške policije, da je bil v varovanem vojaškem objektu Strmec, fizično s strani zaposlenih in s pomočjo senzorjev ter nadzornih kamer, opažen manjši medved. Po pregledu objekta s strani članov intervencijske skupine medveda nismo našli, na sami ograji objekta pa je bilo opaziti nekaj večjih odprtin, kjer bi žival lahko prihajala v objekt in odhajala iz njega. Enako se je ponovilo še 20. 6. 2013, ko smo površino zelo natančno preiskali tudi s izkušenim psom.

 

Dne 7. 7. 2013 smo člani intervencijske skupine po klicu ponovno organizirali večjo iskalno akcijo in medvedka v ograji vendarle našli. Po uspešni reševalni akciji za katero smo pridobili tudi potrebno dovoljenje Agencije RS za okolje, smo medvedka uspavali, opravili izmero telesa, odvzeli dlake za DNA analizo ter mu vstavili ušesni oznaki. Šlo je za letošnjega mladiča, samčka, težkega slabih 10 kg. Po uspavanju smo ga prepeljali na bližnje krmišče, nekaj sto metrov od vojaškega objekta, kjer so lovci LD Borovnica v zadnjih nekaj tednih videvali medvedko, domnevno mater in mladička, v zadnjih dneh pa zgolj njo samo. Medvedek je potem, ko se je prebudil, uspešno odhlačal s krmišča. Vsi upamo na čim hitrejše ponovno snidenje z materjo medvedko, ki jo sicer ob sami reševalni akciji nismo opazili v bližini objekta.

 

Po dogovoru s člani LD Borovnica bomo pojavnost medvedke in mladiča v prihodnjih dneh spremljali, pristojnim vojaškim službam »Slovenske vojske« pa je bilo svetovano, da naj odprtine v ograji objekta zaščitijo na način, ki bo v prihodnje onemogočal vstop živali.

 

 

Kontaktna oseba:

Zavod za gozdove Slovenije, Marko Jonozovič – Koordinator intervencijske skupine, GSM: 041/789-275, E-pošta: marko.jonozovic@zgs.gov.si

« Nazaj