Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Obnova gozdov tudi na težko dostopnih terenih

Zavod za gozdove Slovenije je po decembrski poskusni setvi semenskih kroglic z droni tokrat tovrstno obnovo gozdov preizkusil na Boču v občini Poljčane. Setev semenskih kroglic s semeni lipe, topokrpega in poljskega javorja ter jelke je omogočilo podjetje Telemach Slovenija, izvedlo pa hrvaško podjetje Projekt O2. S tem se zagotavlja obnova  tudi na težko dostopnih območjih gozdov, poškodovanih v naravnih ujmah s setvijo semen avtohtonih drevesnih vrst in spodbuja naravna pestrost. 

Naravne ujme so zaradi podnebnih sprememb vse pogostejše, gozdovi pa tem izzivom vse težje kljubujejo. Čeprav se slovenski gozdovi zaradi sonaravnega načina gospodarjenja večinoma lahko obnovijo sami, po naravni poti, pa je na večjih prizadetih površinah potrebna obnova s sadnjo ali setvijo semena gozdnih drevesnih vrst. Hitra in uspešna obnova je ključna za nemoten razvoj gozdov, ki pa jo je težko zagotoviti na težje dostopnih terenih. Zato Zavod za gozdove Slovenije preizkuša tudi nove načine obnove gozda, kot je setev semenskih kroglic s pomočjo brezpilotnih letalnikov – dronov. Ta način obnove je bil v lanski jeseni prvič preizkušen na Krasu, danes pa je potekal tudi na Boču. Semenske kroglice so bile pripravljene s semeni avtohtonih drevesnih vrst pod skrbnim strokovnim nadzorom, tako semenskega kot ostalega materiala za izdelavo kroglic. Z vrstno pestro obnovo gozda ohranjamo naravno podobo gozda in njegovo naravno raznolikost, s tem pa omogočamo tudi obstoj številnih rastlinskih in živalskih vrst, ki so prilagojena na življenje v določenem okolju. 

Vodja službe za gojenje gozdov Zavoda za gozdove Slovenije mag. Andrej Breznikar je ob tem povedal: »Drevesna pestrost gozdov je edino zagotovilo uspešnega razvoja gozdov v podnebno nestabilnem okolju, ki postaja dejstvo. S spodbujanjem rasti avtohtonih drevesnih vrst, ki so posebej prilagojena na rast na posameznih rastiščih, ne le krepimo odpornost gozdov, ampak tudi pomembno pospešujemo naravno pestrost gozdov.«

Goran Ladišić, soustanovitelj Projekta O2: »Veseli nas, da smo prejeli zaupanje Zavoda za gozdove Slovenije za obnovo gozdov na petih novih lokacijah. Z novimi tehnologijami smo lahko še učinkovitejši v boju s podnebnimi spremembami in lahko pomembno vplivamo na obnovo gozdov povsod tam, kjer je bilo to do zdaj težko izvedljivo.«

»V podjetju Telemach Slovenija z veseljem nadaljujemo podporo projektu obnove gozdov s pomočjo tehnologije. Po uspešni setvi semenskih kroglic na Krasu lani smo letos prispevali tudi k obnovi gozdov na Boču. Močno podpiramo ohranjanje narave in menimo, da je obnova gozdov v naši zeleni Sloveniji izjemno pomembna. S takšnimi projekti prispevamo k trajnostnemu razvoju in varovanju naravnih virov, kar je ena izmed naših ključnih prioritet,« je dejala Greta Šter, vodja korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi pri podjetju Telemach Slovenija.
 

« Nazaj