Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Močan veter povzročil tudi škodo v gozdovih

Neurje, ki je pustošilo po Sloveniji 29. julija, je spremljal močan veter, ki je odkrival strehe, podiral drevesa in poškodoval električno napeljavo. Kot so izmerili na ARSO, so imeli posamezni sunki vetra hitrost med 80 in 95 kilometri na uro, v višjih legah pa so bili še močnejši. Neurje z močnim dežjem in vetrom je sredi popoldneva najprej zajelo zahodno Slovenijo, nato se je neurje pomaknilo nad osrednji in vzhodni del Slovenije.

 

V gozdovih močan veter ni povzročil poškodb na večjih strnjenih površinah, tako da večjih ogolelih površin, ki bi jih bilo potrebno obnoviti, ni. Poškodovana pa so bila posamezna drevesa oziroma manjše skupine dreves, pretežno iglavci. Veter je ruval in lomil drevesa, veliko je tudi poškodovanih oz. polomljenih krošenj dreves.

 

Zavod za gozdove Slovenije ocenjuje, da bo zaradi posledic močnega vetra treba posekati okoli 50.000 m3 drevja. Največ poškodb v gozdu je veter povzročil na ljubljanskem, celjskem in slovenjegraškem območju.

 

Škoda, ki je ob neurju nastala, je posledica povečanih stroškov poseka in razvrednotenja lesa in po prvi oceni znaša 500.000 EUR. Gozdne prometnice niso utrpele večjih poškodb.

 

Zaradi povečane nevarnosti namnožitve podlubnikov je potrebno nujno pristopiti k sanaciji poškodovanega drevja, predvsem smrek in drugih iglavcev. Zavod za gozdove Slovenije je že pričel s postopki izdajanja odločb o poseku poškodovanega drevja. Zaradi površinsko razpršenih poškodb je oteženo ugotavljanje poškodovanega drevja, zato pozivamo lastnike gozdov na prizadetih območjih, da sami pregledajo svoje gozdove, da takoj pristopijo k sanaciji poškodovanega drevja ter o tem obvestijo lokalno pristojne revirne gozdarje.

 

Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato priporočamo, da lastniki gozdov, ki niso strokovno usposobljeni za izvedbo sečnje, raje najamejo usposobljene gozdne delavce. Za vse dodatne informacije se lastniki gozdov lahko obrnejo na lokalno pristojne revirne  gozdarje Zavoda za gozdove Slovenije. 

 

 

 

Kontaktna oseba:

 

Marijana Minić

041 657 522

marijana.minic@zgs.gov.si

« Nazaj