Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Krepitev zmogljivosti – usposabljanje gozdarskega sektorja za boljše delo z lokalnim prebivalstvom, Gvajana, Iwokrama

Zavod za gozdove Slovenije je v začetku leta 2013 v okviru  javnega razpisa za izvajanje projektov na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v letih 2013 in 2014, ki ga je razpisalo Ministrstvo za zunanje zadeve, uspešno pridobil projekt » Krepitev zmogljivosti - usposabljanje gozdarskega sektorja za boljše delo z lokalnim prebivalstvom, Gvajana, Iwokrama«. Projekt zajema kratko misijo dveh gozdarskih strokovnjakov v Gvajani, ki bo potekale med 20. septembrom in 6 oktobrom 2013, z naslednjimi nalogami:

  1. V sodelovanju z gozdarskimi strokovnjaki v Gvajani oceniti možnosti, predvsem pa načine sodelovanja med državama na področju gospodarjenja z gozdnimi viri in prostoživečimi živalmi. Prioritetna področja so: krepitev zmogljivosti – usposabljanje gozdarskega sektorja za boljše delo z lokalnim prebivalstvom,  informacijski sistem za oceno gozdne lesne biomase, upravljanje s prosto živečimi živalmi in med-univerzitetno sodelovanje.
  2. Za potrebe boljšega sodelovanja gozdarstva z lokalnim prebivalstvom bomo v regiji Iwokrama za izbrani gozdarski kader izvedli delavnice o sodelovanju v gozdarstvu in Gozdarskem svetovanju. Slovenija ima bogato tradicijo sodelovanja lastnikov gozdov in javnosti pri sprejemanju odločitev v gozdnem prostoru in izvajanju svetovanja za lastnike gozdov ter drugih javnosti. Delavnice bodo zajemale usposabljanje gozdarskega kadra na področju komuniciranja, posredovanja znanj, izvajanja različnih oblik svetovanja, sodelovanja pri gospodarjenju z gozdovi in pri sprejemanju strokovnih odločitev. Ta del projekta bomo izvedli v obliki svetovalnega obiska slovenskih strokovnjakov v Gvajani, pregleda stanja in izvedbe dveh delavnic za gozdarske strokovnjake. Predvideni cilj tega dela projekta je usposobiti strokovni gozdarski kader za uspešno sodelovanje z lokalnim prebivalstvom.
  3. Analiza stanja in ocena možnosti za kasnejšo izvedbo projekta uvajanja informacijskega sistema za ugotavljanje potencialov lesne biomase z orodjem WISDOM, ki smo ga na Zavodu za gozdove Slovenije uvedli v sodelovanju s FAO. V okviru tega dela projekta bomo ocenili stanje in možnosti uporabe sistema, predvsem na osnovi ocene informacij in podatkov, ki so v Gvajani na razpolago. Cilj tega dela projekta je ocena možnosti za uvedbo orodja WISDOM, kot pomoč pri oblikovanju politike rabe lesne biomase v Gvajani.

Projekt predstavlja prispevek Republike Slovenije k zagotavljanju mednarodne razvojne in humanitarne pomoči držav članic državam v razvoju. Glavni koristnik rezultatov projekta je gozdarski kader, ki deluje z lokalnim prebivalstvom v državi in na področju regije Iwokarma ter nosilci odločanja v gozdarskem sektorju Gvajane. Sekundarni koristniki projekta so prebivalstvo ter ostali udeleženci v procesih upravljanja z gozdnimi viri.

« Nazaj