Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Informacije ZGS o požaru na Krasu – 24. 7. 2022

Razmere na Krasu so zaenkrat mirnejše kot v preteklih dneh, ponovno pa so zapihali močnejši vetrovi. Tudi danes so na terenu ekipe gozdnih delavcev, tako zasebnih izvajalcev kot iz družbe Slovenski državni gozdovi, ki nadaljujejo čiščenje in širjenje protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi za zavarovanje življenj in premoženja. Danes je aktivnih preko 230 prostovoljcev, ki opravljajo delo na 7 lokacijah. Zavod za gozdove Slovenije kot vse dni od začetka požara pomaga pri koordinaciji intervencijskih sil na terenu in usmerja delo sekačev in gozdarske mehanizacije.

 

Glede na trenutno oceno situacije v naslednjih dneh pomoč prostovoljcev ne bo potrebna. Z jutrišnjim dnem se zato ukinja zbirno mesto pri osnovni šoli v Komnu, koordinacija nujnih gozdarskih del pa bo potekala v centralnem štabu v Kostanjevici na Krasu. V primeru povečane ogroženosti in povečanih potreb po gozdarskih delih bomo potrebe sporočili prek ustaljenih komunikacijskih kanalov. Priložnosti za prostovoljsko delo bodo po umiritvi razmer in izdelavi sanacijskega načrta, predvsem pri obnovi gozdov.

Po obsežni sečnji ob protipožarnih prometnicah in ob vaseh bo v naslednjih dneh potekal odvoz in spravilo posekanega lesa in biomase. Sečišča bo nujno urediti v najkrajšem možnem času, sicer lahko sečni ostanki postanejo vir goriva za nove gozdne požare.

»Za njihovo pripravljenost pomagati se vsem prostovoljcem iskreno zahvaljujemo, hkrati pa jih že sedaj vabimo k sodelovanju pri obnovi poškodovanih gozdov,« je povedal mag. Janez Logar v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije. Koordinacijo Zavoda za gozdove Slovenije je danes obiskal tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki se je srečal z v. d. direktorja in sodelavci.

Z današnjim dnem prekinjamo dnevno obveščanje ZGS o razmerah na požaru na Krasu, za vprašanja pa ostajamo na voljo.

 

Foto: Zavod za gozdove Slovenije

« Nazaj