Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Informacije ZGS o požaru na Krasu – 23. 7. 2022

Katastrofalni požar na Krasu se (glede na včerajšnji dan v omejenem obsegu) nadaljuje, zopet pa so zapihali močnejši popoldanski vetrovi. Zavod za gozdove Slovenije pomaga pri koordinaciji intervencijskih sil na terenu in koordinira delo gozdnih delavcev - sekačev in gozdarske mehanizacije. Na poziv predsednika vlade smo gozdarske aktivnosti na terenu močno okrepili. V sodelovanju z družbo Slovenski državni gozdovi in številnimi zasebnimi podjetji poteka obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi za zavarovanje življenj in premoženja. V akciji sodeluje okoli 300 prostovoljcev - večinoma gozdnih delavcev - okrepilo se je tudi število mehanizacije za sečnjo in spravilo lesa in gozdno gradbeništvo.

Družba Slovenski državni gozdovi že več dni deluje na področju izvajanja ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja požara. Aktivirali so sodelavce iz celotne Slovenije in vse razpoložljive vrste tehnologije. Na terenu je danes 32 gozdnih delavcev, strojnikov in voznikov, ki izvajajo klasično in strojno sečnjo, ter upravljajo z najnaprednejšo gozdarsko mehanizacijo pri nas. Pomembno prispevajo tudi k zbiranju in komunikaciji s prostovoljci.

Prostovoljcem in sodelavcem se zahvaljujemo za njihovo srčnost in pripravljenost pomagati, hkrati pa jih opozarjamo, naj pri delu kljub vročini uporabljajo osebno varovalno opremo, ki varuje njihova življenja. Če nimajo primerne osebne varovalne opreme in ustreznih znanj, naj se akcije ne udeležujejo. Priložnosti za manj usposobljene prostovoljce bodo po umiritvi razmer ob obnovi gozdov.

Vse usposobljene in primerno opremljene delavce pa ponovno vabimo k delu jutri, 24. 7. 2022, ko bo zbor prostovoljcev potekal ob isti uri kot danes - ob 7.00 pri osnovni šoli v Komnu.

 

Foto: Zavod za gozdove Slovenije

« Nazaj