Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Informacije ZGS o požaru na Krasu – 22. 7. 2022

Katastrofalni požar na krasu se nadaljuje, požar se z močnejšimi popoldanskimi vetrovi hitreje širi. Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Sežana, tudi danes nadaljuje s pomočjo pri koordinaciji gasilskih, vojaških in drugih enot. Vse pomembnejša naloga pa postaja koordinacija gozdnih delavcev.

Pri širjenju in osnovanju novih intervencijskih oz. protipožarnih prometnic sodeluje več kot 130 gozdnih delavcev – zasebnikov in iz podjetja Slovenski državni gozdovi. Gre za izjemno težko delo, saj se kljub visokim temperaturam fizično najzahtevnejša dela izvajajo tekom celega dneva. Za izjemno požrtvovalnost se gozdnim delavcem zahvaljujemo, hkrati pa nas veseli, da se v neprestano javljajo novi prostovoljci. Na terenu sta 2 sečna stroja (harvesterja), pri čiščenju prometnic pa sodeluje težka gradbena mehanizacija, ki ureja in čisti protipožarne prometnice (zasebniki in Slovenska vojska).

Zadnji večji požar (2. največji požar vseh časov) na tem območju se je zgodil leta 2003. Sanacija po požaru je trajala več let, gozdovi na tem območju pa bodo za povrnitev v prejšnje oz. primerljivo stanje potrebovali več desetletij, morda celo stoletje. Poleg gospodarske škode požar povzroča izjemno škodo za biotsko raznovrstnost, med njimi tudi gozdne živali – večje iščejo zavetje izven območja požara, številne pa požara ne bodo preživele.

 

Foto: Zavod za gozdove Slovenije

« Nazaj