Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

»GOZDOVI ZA VSE« - Teden gozdov 2013

Teden gozdov je tradicionalna prireditev slovenskega gozdarstva, ki poteka že od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja in sicer vsako leto v zadnjem tednu meseca maja. Letošnji Teden gozdov, ki bo od 27. maja do 2. junija 2013, smo naslovili s sloganom »Gozdovi za vse«.

 

Sporočilo letošnjega Tedna gozdov je povezano z mnogoterimi pozitivnimi učinki gozda. Gozdovi vplivajo na življenje vsakega od nas in vseh nas. V gozdu tako svoje interese ob lastnikih gozdov uveljavljajo različne družbene skupine, kot so lovci, rekreativci, kmetovalci, lokalne skupnosti, nabiralci sadežev, ljubitelji narave in drugi. Gozd je vir čudovitega naravnega gradiva – lesa, vir energije, vir čiste pitne vode ter ščiti pred erozijo, ujmami in negativnimi posledicami človeške civilizacije. V gozdu se učimo kako uresničiti pojem trajnostnega in sonaravnega razvoja v človeški družbi. Usklajevanje množice interesov z naravnimi danostmi je zahtevna naloga gozdarske stroke, ki jo lahko uspešno uresničimo le s poglabljanjem našega znanja o gozdovih, z načrtnim in skrbnim gospodarjenjem z gozdovi ter z odkritim sodelovanjem in upoštevanjem vseh uporabnikov gozdnega prostora.

 

V Tednu gozdov pripravlja Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije, Biotehniško fakulteto – Oddelkom za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire ter Zvezo gozdarskih društev Slovenije na svoji osrednji lokaciji (Večna pot 2, Ljubljana) več dogodkov, s katerimi bomo skušali prispevati k boljšemu usklajevanju različnih interesov v gozdovih. Tako bomo pripravili uvodno prireditev ob Tednu gozdov 2013 (28. 5. ob 10h) z razglasitvijo rezultatov nagradnega natečaja, posvet o prispevku gozdarstva k celostnemu gospodarjenju z vodami in možnostih sodelovanja vseh deležnikov (28. 5. ob 11.00) ter okroglo mizo Gorsko kolesarjenje in ježa v gozdnem prostoru (29. 5. ob 10.00). V dendrološkem vrtu Gozdarskega inštituta Slovenije pa bodo potekale vodene aktivnosti gozdne pedagogike za šolske otroke, in sicer za šole, ki so se odzvale predhodnemu vabilu.

 

Območne enote Zavoda za gozdove po vsej Sloveniji v letošnjem Tednu gozdov načrtujejo s svojimi partnerji več kot 50 različnih aktivnosti od učnih delavnic, kot je prireditev Gozd voda in mlinčki v Sračji dolini pri Črnučah dne 29. 5. 2013 do posveta o tematskih poteh, ki bo 31. 5. 2013 na gradu Rajhenburg v Brestanici. Celoten seznam dogodkov ob letošnjem Tednu gozdov je na voljo na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije http://www.zgs.gov.si/

 

Andrej Breznikar

andrej.breznikar@zgs.gov.si

041 657 751

« Nazaj