Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zaključna konferenca projekta URBforDAN

V petek, 3. 9. 2021, je v Mestnem muzeju Ljubljana potekala zaključna konferenca mednarodnega projekta URBforDAN.

V uvodnem delu so udeležence pozdravili vodja projekta Luka Sešel, podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek in mag. Janez Logar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove Slovenije. Mag. Logar je v uvodnem nagovoru izpostavil velik pomen prilagojenega gospodarjenja z mestnimi gozdovi zaradi številnih prekrivajočih se interesov, omejenega prostora in velikega pritiska na urbane gozdove. Poudaril je poseben pomen ekoloških funkcij urbanih gozdov v času podnebnih sprememb ter pomen priprave strateških in operativnih načrtov v sklopu projekta URBforDAN, ki predstavljajo pomembe orodje za upravljanje z mestnimi gozdovi v prihodnjem obdobju.

Prvo ključno predavanje na konferenci je imel Simone Borelli iz Organizacije Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO) na temo pomena mestnih gozdov in zelene infrastrukture za prihodnost mest ter za zdravje njihovih prebivalcev. "Mestni gozdovi in parki skrbijo za zdravje in dobrobit ljudi in za družbeno kohezijo. V nekaterih državah zdravniki namesto zdravil že predpisujejo sprehode v naravi," je povedal. Zadnje ključno predavanje na konferenci je predstavil mag. Robert Hostnik iz Območne enote Celje Zavoda za gozdove Slovenije, eden izmed vodilnih strokovnjakov za urbano gozdarstvo v Sloveniji, ki je udeležencem predstavil urbano gozdarstvo v Sloveniji in mednarodni primer dobre prakse - Mestni gozd Celje. Del predstavitve je posvetil tudi predlogu vizije razvoja urbanih gozdov in urbanega gozdarstva v Sloveniji.

Triletni projekt evropskega finančnega mehanizma Interreg Danube URBforDAN na temo upravljanja in rabe urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih je pomembno vplival na razumevanje pomena mestnih gozdov v sedmih podonavskih mestih. V projektu je sodelovalo 12 partnerjev iz  7 držav: Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Slovenije, Srbije in Ukrajine, ter predstavniki Organizacije Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO), Podgorice, Prage in Sarajeva. Slovenska partnerja v projektu sta bila Mestna občina Ljubljana (vodilni partner) in Zavod za gozdove Slovenije. Med poudarjenimi rezultati projekta so: izdelane strategije upravljanja mestnih gozdov,  nova urbana oprema v gozdovih (v Ljubljani je bila nova oprema postavljena na območju Golovca) ter vzpostavitev dobrih odnosov in povezav med upravljavci, uporabniki in lastniki mestnih gozdov.

« Nazaj