Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Spoznavajte risa na Mašunu – mednarodni dan risov

Ob letošnjem tednu gozdov je 24. 5. 2021 potekala otvoritev prenovljene gozdne učne poti in stalne razstave o velikih zvereh na Mašunu na Snežniku, ki sta bili vzpostavljeni v okviru projekta Interreg Carnivora Dinarica. Razstava in gozdna učna pot pod geslom »Velike zveri soustvarjajo najboljše gozdove. Spoštujmo jih!« obiskovalce poučuje zlasti o vlogi in pomenu risa, medveda in volka v ekosistemih.

Pri pripravi razstave in obnovi gozdne učne poti smo s strokovnimi vsebinami sodelovali tudi sodelavci projekta LIFE Lynx. Ob ogledu razstave in gozdne učne poti lahko tako spoznate vse o življenju risov, njihove vloge v ekosistemih, zakaj so risi v Sloveniji in na Hrvaškem ogroženi, koliko jih je in kje živijo, kako poteka monitoring risov z uporabo avtomatskih kamer ter kako v okviru projekta LIFE Lynx poteka doseljevanje risov v Dinaride in Alpe.

Vabimo vas, da se ob spoznavanju risa, medveda in volka naužijete lepot in gozdne spokojnosti Mašuna. Gozdna učna pot je odprta vse dni v letu. Ogled gozdne hiše pa je mogoč le ob predhodni najavi na Zavoda za gozdove Slovenije, Območna enota Postojna. 12. in 13. junija bo možen ogled gozdne hiše v okviru praznovanja mednarodnega dneva risov.

VABILO

Gozdna diorama z velikimi zvermi pozdravi obiskovalce na vhodu v razstavo. Foto: Carnivora Dinarica
Postaje učne poti so povezane z ugankami. Foto: Maja Sever
Na učni poti je tudi gozdni telefon. Foto: Maja Sever
Čudovit pogled na Mašun z gozdno hišo v ozadju. Foto: Maja Sever
« Nazaj