Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Prvo poročilo o poškodbah v gozdovih zaradi močnega vetra v dneh od 4. do 6. februarja 2020

Močan veter je v zadnjih dneh povzročil največ poškodb v gozdovih Gorenjske. Najbolj so prizadeti gozdovi na območju med Kranjem in Brnikom oziroma na območju občine Šenčur, kjer so bile poškodovane tudi večje površine gozda. Veter je podiral zlasti smreke. Drugod po Sloveniji so po do sedaj znanih podatkih od vetra podrta večinoma posamična drevesa.

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je v razpoložljivem času izvedel hitri pregled poškodovanih gozdov. Po prvih ocenah je največ poškodb v gozdovih nastalo na Gorenjskem, največ v občini Šenčur pri Kranju. Veter je na tem območju podiral tudi površinsko. Posamezne površine, na katerih je podrto vse drevje, so po oceni velike tudi 4 ha. Večinoma so podrte smreke.

Drugod so od vetra podrta posamična drevesa, tudi večinoma smreka. Največ posamičnih podrtic je na severovzhodnem delu Slovenije. Na tem območju prevladujejo podrtice jesena, oslabelega zaradi jesenovega ožiga, bolezni, ki je glavni vzrok za sušenje jesena v zadnjem desetletju.

Po zbranih podatkih s terena vetrolom spada med manjše v zadnjih 20 letih, prve ocene kažejo na količino pod 100.000 m3. Med vetrolomi je največ poškodb v gozdovih do sedaj povzročil vetrolom iz oktobra 2017, zaradi katerega je bilo v letu 2018 posekanih za 2,9 mio m3 dreves. V letu 2019 je bilo zaradi vetrolomov dodatno posekanih za 0,98 mio m3 dreves (nadaljevanje sanacije vetroloma iz leta 2017 ter sanacija vetroloma iz decembra 2018).

Zavod za gozdove Slovenije bo v naslednjih dneh podrobneje pregledal prizadeta območja ter podal oceno poškodovane količine drevja za posek. V najkrajšem možnem času bo ZGS tudi označil drevje za posek in izdal odločbe prizadetim lastnikom, od katerih pričakujemo, da bodo posek poškodovanih dreves večinoma zaključili še pred prvim rojenjem podlubnikov, najkasneje pa do sredine maja.

S posekom poškodovanih dreves lahko lastniki gozdov začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo vse dodatne informacije. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, drugače naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.

Lastnikom gozdov in obiskovalcem gozda v vetrovnih razmerah odsvetujemo delo in gibanje v gozdu, saj je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko povzročijo težke poškodbe.


Zavod za gozdove Slovenije, 7. 2. 2020

« Nazaj