Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Podlubniki so zaznamovali leto 2015 v slovenskih gozdovih

Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije je bilo v letu 2015 do sredine decembra za posek zaradi namnožitve podlubnikov označenih že čez 2 milijona m3 lesa, skoraj izključno smreke (2.034.000 m3), od tega je bilo posekanih za 1,5 milijona m3 dreves. Najbolj poškodovana območja gozdov zaradi napada podlubnikov so na Ljubljanskem in Postojnskem gozdnogospodarskem območju, sledijo Kočevsko, Tolminsko, Kranjsko in Blejsko gozdnogospodarsko območje, v nekaj manjšem obsegu pa so prizadeti tudi vsi ostali deli Slovenije. Najmanj dreves napadenih s podlubnikih je bilo do sedaj odkritih na skrajnem JZ in SV delu Slovenije – na Krasu in v Prekmurju.

 

Letošnja topla jesen in zima z dnevnimi temperaturami nad 10 °C  je obdobje aktivnosti podlubnikov še podaljšala in še povečala letošnje škode zaradi lubadarja. Ob dovolj hladnem zimskem vremenu se razvoj podlubnikov ustavi do naslednje pomladi, hroščki pa prezimijo pod lubjem napadenih dreves in v gozdnih tleh.

 

V skladu s preteklimi izkušnjami gozdarske stroke nas v letu 2016 čaka nov zagon napada podlubnikov. Hroščki, ki bodo preživeli zimo, spomladi sprožili nov ciklus razmnoževanja. Preko zime do sredine marca morajo lastniki gozdov nadaljevati s pregledovanjem gozdov oziroma s sanacijo žarišč napada podlubnikov ter čim hitreje posekati in spraviti iz gozda vsa do sedaj s podlubniki napadena drevesa. Od obsega populacije podlubnikov, ki bo preživela zimo, je namreč odvisen obseg njihovega napada spomladi.

 

Zavod za gozdove Slovenije

 

 

Evidentirano drevje za posek zaradi podlubnikov in posekano drevje zaradi podlubnikov po mesecih v letu 2015 za Slovenijo (v m3)

 

 

« Nazaj