Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Novo sodelovanje za ohranjanje risa, tudi v Avstriji

Evropski lovci so se zbrali v Celju na vsakoletnem sejmu lovstva, kjer je FACE, vodilna evropska lovska organizacija, skupaj z LIFE Lynx in Lovsko zvezo Slovenije organizirala mednarodno konferenco Lovci in ohranjanje risov v Evropi.

Predavatelji iz Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Italije, Slovenije in Švice so podrobno predstavili različne populacije risov po Evropi, njihov trenutni varstveni status in ostale teme, povezane z risi; od prizadevanj za ponovno naselitev, vključevanja zainteresirane javnosti do boja proti nezakonitemu ubijanju risov in drugih prostoživečih živali. Na konferenci so sodelovali člani FACE iz devetih različnih držav in prispevali svoje izkušnje.

Z novimi doselitvami risov v okviru projekta LIFE Lynx lahko predvidevamo, da se bo populacija risov razširila tudi v Avstrijo. Za dolgoročno ohranitev te populacije risov je pomembno, da lovci delijo informacije o prisotnosti, gibanju, številčnosti in druge pomembne podatke. Projekt LIFE Lynx je zbral veliko znanja in izkušenj o monitoringu risov, ki jih bo delil z avstrijskimi lovci, ki si želijo o risih izvedeti več.

Za ta namen so na pobudo projekta LIFE Lynx, predsednik Štajerske lovske zveze, predsednik Lovske zveze Slovenije in direktor Zavoda za gozdove Slovenije podpisali sporazum o sodelovanju, v okviru katerega bodo znanje in izkušnje pridobljene v okviru projekta LIFE Lynx delili tudi zunaj projekta in pomagali drugim, ki se ukvarjajo z varstvom risa.

Video: Sodelovanje lovcev za varovanje risa

Skupinska fotografija državnih lovskih predstavnikov na konferenci. Foto: Teja Kovačič
Podpis dogovora med Zavodom za gozdove Slovenije, Lovsko zvezo Slovenije in Štajersko lovsko zvezo. Foto: Garber DER ANBLICK
« Nazaj