Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Nagrajujemo dobre prakse v območjih Nature 2000 v Sloveniji

Evropski dan Nature 2000 v Sloveniji obeležujemo z odprtjem prijav na slovensko nagrado Natura 2000, ki izpostavlja primere dobrih praks z dolgoročnimi učinki. Prijavite lahko organizacije, aktivnosti in projekte, sofinancirane iz različnih finančnih mehanizmov, ki upravljajo ali vključujejo eno ali več območij Nature 2000 ter so prinesli pozitivne učinke za varstvo narave v zadnjih petih letih.

Pred dvemi leti je premiera slovenske nagrade Natura 2000 izpostavila 6 zmagovalcev, ki so z nagrado dobili dodatno potrditev odličnega dela s strani strokovne žirije. S tem pa tudi prepoznavnost njihovega dela in rezultatov na nacionalnem nivoju in v lokalni skupnosti. Med nagrajenci so tako ljubitelji narave kot znanstveniki; majhne skupine in velika partnerstva; sistemsko delo organizacij, kot tudi posamezne aktivnosti in projekti – vsem pa je bilo skupno doseganje konkretnih rezultatov na terenu. 

S prvo slovensko nagrado Natura 2000 smo v letu 2022 dobili izbor najboljših praks varstva narave v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi za preteklih 18 let Slovenije v Evropski uniji. Zmagovalci so prispevali tudi k delitvi izkušenj varstva narave. Slovenska nagrada Natura 2000 poteka v LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji.

Prijave mogoče od 21. maja 2024 naprej. Prvič priložnost tudi za akcije ljubiteljske znanosti.
Priložnost za to, da izpostavimo najboljše slovenske primere različnih dejavnosti in sektorjev za varstvo narave, je ponovno letos. Od 21. maja do 2. septembra 2024 so mogoče prijave na slovensko nagrado Natura 2000 za organizacije, aktivnosti in projekte, ki so v zadnjih petih letih v enem ali več območjih Nature 2000 doprinesli k pozitivnim učinkom varstva narave. Vsi zaineteresirani lahko oddajo prijave na spletnem mestu natura2000.si

Primere dobre prakse je letos mogoče prijaviti v šest različnih kategorij. Letošnja novost je kategorija: ljubiteljska znanost za Naturo 2000. Poleg te so mogoče prijave še v naslednje kategorije: varstvo vrst in habitatnih tipov na območjih Nature 2000 v Sloveniji, slovenski inovativni dosežki znanosti za Naturo 2000, družbeno-gospodarske koristi, sodelovanje, komunikacijske akcije za območja Nature 2000.

Nagrajence druge slovenske Nagrade 2000 bo izbrala devetčlanska strokovna žirija, ki jo odlikujejo strokovnjaki, ki poleg raziskovalnega dela postavljajo v ospredje konkretne rezultate na terenu ter sodelovanje in povezovanje med različnimi sektorji, lastniki zemljišč in lokalnimi skupnostmi. S svojim dolgoletnim delom na  različnih področjih pomembno prispevajo k varstvu narave na terenu. Člani strokovne žirije slovenske nagrade Natura 2000 so: Andrej Arih, Javni zavod Triglavski narodni park; mag. Martina Kačičnik Jančar, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave; Aljaž Jenič, Zavod za ribištvo Slovenije; Jana Kus Veenvliet, Zavod Symbiosis; mag. Julijana Lebez Lozej, biologinja; Tomaž Mihelič, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije; mag. Matevž Močnik Grčar, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije; Boris Rantaša, Gozdarski inštitut Slovenije ter doc. dr. Alenka Žunič Kosi, Nacionalni inštitut za biologijo.

Kdo so zmagovalci prve slovenske nagrada Natura 2000?
Prvič je bila slovenska nagrada Natura 2000 podeljena leta 2022. Združila je 18 let dobrih praks več kot 100 organizacij, ki so prispevale k učinkovitemu upravljanju območij Nature 2000 z dolgoročnimi učinki. V petih kategorijah so skupno prejeli 21 prijav, osemčlanska žirija pa je razglasila šest zmagovalcev: Notranjski regijski park; Kozjanski regijski park; Nacionalni inštitut za biologijo; Zavod za gozdove Slovenije; Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, območna enota Celje; Javni zavod Triglavski narodni park. Zmagovalci so poskrbeli za renaturacijo struge Stržena na Cerkniškem jezeru, upravljajo s travniškimi sadovnjaki v Kozjanskem parku, pomembno so prispevali k raziskovanju hroščev v Sloveniji, pomagali so pri preprečevanju škod po velikih zvereh, krepili so sodelovanje s šolami v Biosfernem območju Julijske Alpe ter sodelovali pri upravljanju nahajališča rumenega sleča na Vrhku. Več informacij o zmagovalcih prve slovenske nagrade je dostopnih na tej povezavi.

Natura 2000 je priložnost, da ohranjamo naravno dediščino Slovenije in Evrope
Danes nekaj več kot 37 % Slovenije pokrivajo območja Nature 2000. Kar 70 % slovenske Nature 2000 je v gozdovih, 20 % pa na kmetijskih zemljiščih. Z Naturo 2000 v Sloveniji že 20 let varujemo naravno dediščino slovenskega in evropskega pomena. Z razglasitvijo Nature 2000 pa smo pridobili tudi možnosti črpanja evropskih sredstev za namene njene ohranitve.

Dodatne informacije: Špela Polak Bizjak, 041 390 229
 

« Nazaj