Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Ministrica Šinko si je ogledala tudi škodo v gozdovih

Nedavna neurja z vetrolomi so v slovenskih gozdovih povzročila veliko škode. Predvsem je najhuje prizadet severni in severovzhodni del Slovenije od Bleda do Murske Sobote. V Podbrezju v občini Naklo si je škodo po vetrolomih in napadih podlubnikov danes ogledala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Po prvih ocenah škoda v gozdovih za celo Slovenijo znaša okrog 450.000 m3, kar predstavlja skoraj desetino letnega poseka v državi. Ko bodo možni natančnejši pregledi prizadetih območij, pa bo ta številka verjetno še višja. Ministrica je na ogledu poudarila, da je treba k sanaciji škode pristopiti čim prej in tudi poskrbeti za odvoze lesa iz gozdov, še posebej iz pretežno smrekovih gozdov, da se s tem prepreči širjenje oziroma še večja prenamnožitev podlubnikov. Kot je še dejala ministrica, bo prizadetim lastnikom možno pomagati v skladu s sprejetimi ukrepi v okviru Programa razvoja podeželja in strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP). »Sredstva se bodo lahko uporabila za ponovno zasaditev dreves ter vzpostavitev poti in vlak«.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je izpostavil, da bo sečnja v prvem koraku potekala na območjih, kjer še ni zagotovljen dostop do oddaljenih zaselkov in področij večjih škod, na območjih, kjer prevladujejo smrekovi gozdovi, in ob vodotokih, da se prereči zadrževanje vode ob morebitnih jesenskih obilnejših padavinah. Delo v vetrolomu poškodovanih gozdovih je zelo nevarno, zato naj se ga lotijo le ustrezno usposobljeni in opremljeni lastniki gozdov, sicer naj za to delo raje poiščejo strokovno usposobljene izvajalce. 

Ob zaključku obiska je ministrica tudi opozorila vse, naj se izogibajo območij in delov gozdov, ki so poškodovani zaradi vetroloma. Podrto drevje je zelo nestabilno, razmočena tla pa lahko povzročijo dodatno podiranja dreves, zato so ta območja zelo nevarna.

« Nazaj