Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Ministrica Čalušić na obisku v Krakovskem gozdu

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je s predstavniki vlade mudila na terenskem obisku Posavske regije, kjer si je ogledala tudi znameniti »Cvelbarjev hrast« in Krakovski gozd. 

Ministrica Čalušić si je v Malencah ogledala Cvelbarjev hrast, drugi najdebelejši hrast v Sloveniji, evidentiran kot naravna vrednota. Nato je skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije in predstavnikom novomeške škofije, ki je večinski lastnik gozda, obiskala Krakovski pragozd, največji strnjeni kompleks nižinskih hrastovih gozdov v Sloveniji, ki obsega 3.000 hektarjev in je del Nature 2000.V osrčju pragozda je 40 hektarjev gozdnega rezervata za raziskovanje naravnih procesov, pomembnega tudi za redke in ogrožene vrste.

Gozdarji so ji predstavili delo in obnovo sušečih se delov gozda v skladu z gozdnogospodarskim načrtom 2016-2025 ter izzive, s katerimi se srečujejo zaradi vpliva podnebnih sprememb. Pomembni ukrepi vključujejo tudi oblikovanje ekocelic in habitatna drevesa. Na območju Krakovskega gozda so izločene štiri ekocelice, kjer se na določenih površinah 20 let ne gospodari, gozd pa je prepuščen naravnemu razvoju v skupni površini 2,17 ha, in dve habitatni drevesi.

Skupno je v Sloveniji izločenih 8.782 ha ekocelic brez ukrepanja, kar pomembno prispeva k ohranjanju biotske pestrosti na Natura 2000 območjih. V obdobju od uveljavitve gozdnega sklada je bilo iz gozdnega sklada v zasebnih gozdovih na ravni celotne Slovenije izločenih 1.454 habitatnih dreves.

« Nazaj