Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Neguj gozd, neguj sebe – akcija Zveze tabornikov Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije, sobota, 22. oktobra 2016

V soboto, 22. oktobra, od 9. ure dalje, bo na sedmih lokacijah po Sloveniji potekala akcija Gremo v naravo! – Neguj gozd, neguj sebe. Akcijo sta skupaj pripravila Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, poteka pa pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Prostovoljcem, ki se bodo akcije udeležili, bomo predstavili ukrepe nege mladih gozdnih sestojev, ki so se začeli razvijati po obsežnih naravnih ujmah, ki so prizadele slovenske gozdove v zadnjih letih, od katastrofalnega žledoloma v letu 2014 do velike razmnožitve škodljivcev - podlubnikov v letih 2015 in 2016. Priložnost bo tudi za lastne prispevek k negi gozda, za spoznavanje gozda in za oblikovanje pristnega stika z naravo.

 

Pri gospodarjenju z gozdom usmerjamo razvoj gozdnih sestojev v smeri stabilnega in zdravega gozda, ki bo lahko trajno nudil celo paleto dobrin in pozitivnih učinkov, ki so pomembni za človeško družbo. Pri tem usmerjanju razvoja gozda so negovalni ukrepi ključno orodje gozdarja in lastnika gozda. Z njimi posnemamo naravne procese v gozdnem ekosistemu, zato so negovalni ukrepi sonaravni in ne predstavljajo velike motnje v razvoju gozda. Obnova gozda, bodisi s saditvijo sadik gozdnega drevja ali samodejno naravno obnovo je zgolj prva faza razvoja novega gozda. V nadaljevanju se ukrepom obnove gozda pridružijo ukrepi nege gozda, ki obsegajo vrsto del v gozdnih sestojih od nege mladega gozda do redčenja v malo starejših in v odraslih sestojih ter priprave zrelih sestojev na obnovo, s katero sklenemo življenjski krog gozda.

 

S sodelovanjem v akciji Zveze tabornikov Slovenije Gremo v naravo! - Neguj gozd, neguj sebe želimo pozitivne izkušnje gozdarstva pri uporabi načel nege pri usmerjanju gospodarjenja z gozdovi pokazati tudi širši javnosti in povabiti prostovoljce, da se nam pridružijo pri nekaterih ukrepih nege mladega gozda, ki jih bomo v okviru akcije skupaj izvedli.

 

Vabljeni, da se nam pridružite in naredite nekaj za slovenski gozd in še posebej zase.

 

Več informacij na www.gremovnaravo.si

 

 

Zavod za gozdove Slovenije

« Nazaj