Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Izobraževanje lastnikov gozdov za večjo varnost pri delu v gozdu

Delo v gozdu spada med najzahtevnejša in najnevarnejša dela, s katerim se srečujemo v Sloveniji. Gozdarji si bomo leto 2023 zapomnili po mnogočem, a na žalost tudi po 14 nezgodah s smrtnim izidom. Žal se z ukrepi za povečanje varnosti pri delu v gozdu zgolj teoretično vsi strinjamo, pravilnega ravnanja pa v praksi pogosto ne znamo udejanjiti.

Dela v gozdu se je treba lotiti premišljeno in z dobro opremo, tako z orodjem in stroji kot tudi z varnostno opremo. Prav tako pa ne pozabite na usposabljanja in strokovno literaturo. Zato je dodatno izobraževanje lastnikov gozdov ena od najpomembnejših nalog vseh, ki skrbimo za usmerjanje razvoja gozdov. 

Prvi korak na poti k zmanjšanju števila nesreč je, da bo vsak lastnik gozda pred začetkom dela kritično ocenil svoje znanje, opremo in psihofizično pripravljenost. Kdor ima le v eni točki pomisleke, naj delo raje odda za to usposobljenim in registriranim izvajalcem. 

S tečajem v Komnu, ki smo ga izvedli  v oktobru, na OE Sežana ZGS nadaljujemo niz usposabljanj za varno delo v gozdu. Tečaja varnega dela z motorno žago se je udeležilo 16 udeležencev iz Krasa in Brkinov. Med slušatelji je bilo veliko takih, ki so obnovili znanje, pa tudi tistih, ki se s tem delom srečujejo prvič. Tečaj je financiran iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2023 in je bil za udeležence brezplačen.
Udeleženci tečaja so se prvi dan seznanili z osnovnim poznavanjem motorne žage, osnovami varne sečnje dreves, tehničnem pregledom motornih žag ter predstavitvijo orodij in opreme sekača. Teoretičnemu delu je sledil prikaz sečnje dreves po fazah in vadba na poligonu. 

Drugi dan so si tečajniki nabrali spretnosti, ki so potrebne za delo z motorno žago. Najprej so predavatelji pregledali motorne žage in tečajnikom pokazali postopke njenega vzdrževanja: čiščenje, brušenje, nastavitev motorja. Sledilo je opremljanje udeležencev z osebnimi zaščitnimi sredstvi in šolski prikaz varnega podiranja po posameznih fazah. Tečajniki so lahko sami pod izkušenim očesom predavateljev vadili vse postopke podiranja in kleščenja gozdnega drevja.
Statistike kažejo, da je med udeleženci tečajev varnega dela v gozdu število smrtnih žrtev precej nižje. V prihodnjih letih bodo za sofinanciranje tečajev varnega dela v gozdu spet na voljo sredstva iz Programa razvoja podeželja. Lastnike gozdov zato pozivamo, da naj to možnost čim bolje izkoristijo.

Na spletni strani ZGS je na voljo literatura in razpored tečajev varnega dela v gozdu. Predstavitev varnega dela v gozdu in uporabo osebne varovalne opreme organiziramo na vseh večjih sejmih in lokalnih prireditvah, zainteresirani pa se lahko o varnem delu v gozdu posvetujete tudi z vašim revirnim gozdarjem.


Kratki nasveti Zavoda za gozdove Slovenije za varno delo v gozdu:
 

  • Pri podiranju uporabljajmo le ustrezno profesionalno orodje in opremo!
  • Motorna žaga naj bo dobro vzdrževana in nabrušena!
  • Čim več žagajmo s trebušno stranjo meča!
  • Motorna žaga naj bo čim bliže telesu, oprta na nogo ali deblo!
  • Delajmo z vzravnano hrbtenico!
  • Uporabljajmo osebna zaščitna sredstva!
  • Upoštevajmo pravila varnega dela,
  • Delajmo z glavo!
     

Zavod za gozdove Slovenije, območna enota Sežana

« Nazaj