Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Gozdarji pomagali pri obnovi gozdov, poškodovanih po gozdnem požaru v Cerju

V četrtek, 5. decembra 2019, se je preko 65 gozdarjev iz Slovenije in Italije (Zavod za gozdove Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije in Corpo Forestale Furlanija Julijska krajina) zbralo, da bi pomagali obnoviti gozdove, poškodovane po gozdnem požaru v Cerju. Požar, ki se je zgodil avgusta 2019, je poškodoval približno 100 hektarjev gozdov črnega bora. To je bil že drugi gozdni požar v zadnjih 30 letih - leta 1994 je požar poškodoval 250 ha borovih in 170 ha listnatih gozdov, takrat je bilo poškodovano območje obnovljeno s sadikami črnega bora in črnega gabra.

Gozdarji z obeh strani meje so na pogoreli površini posadili 4000 sadik črnega bora primerne provenience. Poleg obnove gozda in izobraževanja je bila osrednja tema dogodka, ki je potekal v bližini spomenika miru Cerje, čezmejno sodelovanje. Po zaključeni sadnji sta bila zbranim udeležencem predstavljena projekta LIFEGENMON in Life SySTEMiC. Oba projekta obravnavata tematiko genetske pestrosti gozdnega drevja – tako pestrosti semen in sadik kot genetske pestrosti populacij gozdnih drevesnih vrst in gozdnih sestojev. Genetska pestrost ima v času prilagajanja gozdov na podnebne spremembe izjemen pomen, predstavitev pa je bila uvod v razpravo o pogledu gozdarjev na ekstremne vremenske dogodke in podnebne spremembe v praksi.

Dogodek so obiskali tudi mediji - slovenska nacionalna televizija RTV Slovenija bo dogodek predstavila v oddaji »Na lepše«, ki obravnava turizem, trajnostni razvoj in druge tematike.

« Nazaj