Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

2. vseslovenska akcija obnove gozdov na Cerju

V soboto, 19. 3. 2022, je Cerje po dvoletnem premoru dočakalo priložnost, da v družbi prostovoljcev iz vse Slovenije nadaljuje z obnovo gozda na pogorišču. Projekt Drevo za Cerje, s pomočjo katerega se v pogorel gozd počasi vrača življenje, je postal eden najbolj odmevnih trajnostnih projektov obnove gozda v Sloveniji. Preko številnih pobud posameznikov in organizacij iz Slovenije in tujine se ob strokovni podpori Zavoda za gozdove Slovenije aktivnosti za obnovo habitata za zaščitene živalske in rastlinske vrste nadaljujejo že tretje leto.

V uvodu akcije je župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar poudaril velik pomen projekta tudi z vidika povezovanja in sodelovanja različnih ravni deležnikov ter ozaveščanja lokalne in širše javnosti o aktualnih okoljevarstvenih vsebinah. Pomen gozdov za ohranjanje ravnovesja v naravi vsako leto posebej izpostavi poslanica Mednarodnega dne gozdov, ki se odvije 21. marca. Letos nosi slogan »Izberite trajnostni les za ljudi in planet.« O namenu sporočila je prisotnim spregovoril g. Jože Mori, vodja sektorja za ukrepe v gozdovih na ZGS. Pohvalil je aktivnosti in rezultate projekta Drevo za Cerje ter poudaril, da bo potrebnih še nekaj podobnih akcij, da bo Pomnik miru ponovno objemala zelena kulisa zdravih dreves in še nekaj let, da se bodo obiskovalci lahko pomudili v senci njihovih krošenj.

Udeležence je po zaključku kratke uvodne slovesnosti prevzela ekipa gozdarjev ZGS OE Sežana pod vodstvom Boštjana Košička. Opremljeni z rokavicami, krampi in vedri so se razdelili v skupine in do 12. ure posadili dobrih 2.000 sadik. Sajenje je bilo tokrat bolj zahtevno, saj je bilo potrebno v času velike suše sadikam dodajati zemljo in gnojilo, ter jih na koncu zaliti z vodo, da bodo lahko preživele do prvega naliva. Za organizacijo, dobro vzdušje in pogostitev je poskrbel Zavod za turizem Miren Kostanjevica. Udeleženci smo dan zaključili z zavedanjem, da lahko le povezani in z ubiranjem pravih poti zagotovimo boljšo, bolj zdravo in varno prihodnost našim zanamcem.

« Nazaj