Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Opazujem – varujem

Skrb za ohranjanje medvedov s spodbujanjem nepotrošne rabe »Opazujem – varujem«

 

Naslov projekta: Skrb za ohranjanje medvedov s spodbujanjem nepotrošne rabe »Opazujem – varujem«

Akronim operacije: »Opazujem – varujem«

Nosilec operacije: Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Kočevje

Partner v operaciji: Zavod Kočevsko

 

Opis, cilji in pričakovani rezultati:

Medved je pomembna naravna dediščina, del neokrnjene narave in ena od najbolj karizmatičnih vrst v evropskem prostoru. Cilj sodobne družbe je ohranitev medveda in omogočanje ponovne vzpostavitve viabilne populacije, zaradi česar se moramo kot družba naučiti z njim sobivati in ohraniti pozitiven odnos do njega. Za ohranitev medvedov je izjemnega pomena reševanje varstvenih in ohranitvenih izzivov ter povečanje lokalne sprejemljivosti te karizmatične vrste. Z organiziranimi akcijami na področju ekoturizma lahko pripomoremo k bolj odgovorni nepotrošni rabi medveda in dvigu njegove vrednosti v očeh lokalnega prebivalstva. Nepotrošna raba prostoživečih vrst živali, med katere spada tudi organiziranje primernega opazovanja medvedov v naravnem okolju in osnovanje interpretacijskega centra, nudi številne priložnosti za učinkovito ohranjanje ogroženih vrst, ki hkrati omogoča razvoj pomembnih dodatnih virov dohodka za lokalne skupnosti.

Glavni cilj projekta je osnovanje turistično - izobraževalnega produkta, ki bo omogočal spoznavanje in ohranjanje medvedov kot naravne dediščine in bo vključeval tudi možnost opazovanja živali v naravnem okolju.

V sklopu projekta bomo uredili interpretacijski center za predstavitev biologije in ekologije medveda, postavili dve opazovalnici za opazovanje prostoživečih vrst živali v naravnem okolju, osnovali tri nove turistično-izobraževalne programe, interpretativne table in didaktične pripomočke za spoznavanje medvedov. Izvedli bomo usposabljanje za vodnike programov in vseskozi skrbeli za promocijo projekta.

Operacija bo spodbujala tudi druge oblike nepotrošne rabe prostoživečih živali in vzpodbujala lokalne prebivalce k aktivnemu ohranjanju medvedov, ki bo hkrati omogočalo razvoj pomembnih dodatnih virov dohodka za lokalne skupnosti.

 

Celotna vrednost projekta: 93.287,31 EUR

Vrednost sofinanciranja celotnega projekta iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: 68.836,17 EUR (Odobrena sredstva: ZGS OE Kočevje 59.915,42 EUR; Zavod Kočevsko 8.920,75 EUR)

Način financiranja: Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (Delež sofinanciranja projekta: 85%)

 

Povezave: 

Program razvoja podeželja

Spletna stran Evropske komisije, namenjene EKSRP

LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe