Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

EIP eGOZD

EIP eGOZD: Elektronsko poslovanje kmetijskih gospodarstev z izrazito gozdarsko dejavnostjo

V sklopu Evropskega partnerstva za inovacije na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti (EIP-eGOZD) je trenutno v Sloveniji v teku več projektov s tematskega področja »Razvoj in širitev digitalizacije na kmetijskem gospodarstvu in organizaciji pridelave”, katerih glavni cilj je povečanje stopnje digitalizacije v kmetijstvu in gozdarstvu na način, da posamezni kmet ali lastnik gozda razvija in spodbuja uporabo digitalnih orodij. Med EIP projekti v izvajanju je tudi projekt »Elektronsko poslovanje kmetijskih gospodarstev z izrazito gozdarsko dejavnostjo«, pri katerem sodeluje tudi Zavod za gozdove kot eden izmed partnerjev.

  • Trajanje : 36 mesecev (avgust 2020 – julij 2023)
  • Vodilni partner: Gozdarski inštitut Slovenije
  • Vodja projekta na ZGS: Darko Pristovnik
  • Projekt je prejel odobrena sredstva financiranja v višini 347.222,86 EUR in se v celoti         financira iz razpisa M16.2. (delež ZGS je 72.504,17 €)

Pričakovani cilj

Projekt stremi k uvajanju elektronskega poslovanja na izbranih kmetijskih gospodarstvih v slovenskem prostoru. V Sloveniji sicer delujejo vsi členi gozdno-lesne verige, vendar priložnosti vidimo predvsem v povezovanju znotraj posameznih členov in predvsem med členi verige. Projekt bo  ponudil nove in poenostavljene možnosti načrtovanja, spremljanja in izvedbe del ter tako prispeval k učinkovitejšem gospodarjenju z gozdovi na kmetijskih gospodarstvih.

Končni izdelek

Glavni cilj projekta je digitalizacija in razbremenitev kmetijskih gospodarstev birokratskih bremen z namenom optimizacije gozdno-lesnih verig ter intenziviranja gospodarjenja z zasebnimi gozdovi. Projekt se ukvarja z uvajanjem elektronskega poslovanja v kmetijska gospodarstva z izrazito gozdarsko dejavnostjo. To bomo dosegli s povečanjem digitalizacije v informacijsko komunikacijskih tokovih gozdno-lesne verige od priprave posestnega načrta do izvedbe sečno spravilnega načrta, iskanja izvajalce del, do oddaje gozdnih lesnih sortimentov na trg, prevzema delovišča in analize doseganja načrta s povezavami na aktualne cene storitev in cene gozdnih lesnih sortimentov. Projekt zajema razvoj in implementacijo na področju vseh identificiranih korakov od gozda do primarne predelave.

Doprinos k javni službi ZGS:

  • svetovanje lastnikom pri gospodarjenju z njihovo gozdno posestjo: priprava, zbiranje in prenos podatkov o gozdni posesti v uporabniški vmesnik (z dvigom stopnje digitalizacije zmanjšati stopnjo birokracije);
  • priprava strokovne podlage za razvoj interaktivnega posestnega načrta;
  • promocija gozdarstva in razširjanje znanja: sodelovanje pri vzpostavljanju in demonstraciji pilotnih praks vzdolž gozdno-lesne verige;
  • razširjanje prakse znotraj gozdarske stroke in ZGS ter njen prenos v druga okolja.