Išči:

Delo z javnostmi

 

Zavod za gozdove Slovenije je za drevo

leta 2012 razglasil gorski javor (Acer pseudoplatanus).

Mnogi so si ga zapomnili po najvišjih cenah izjemne hlodovine, ki jih dosega na licitacijah. Drugim pomeni pomemben kamenček v mozaiku gozda ali opazen del dvorišča. Na podeželju je imela vsaka kmetija ponavadi veliko javorjevo mizo, iz njega so delali tudi cokle. Še danes iz njega delajo dno godal in kitar ter kuhinjske pripomočke. V letu 2012 bomo skupaj poiskali čim več lepih javorjev in jih predstavili drugim na spletni strani www.zgs.gov.si.

Damjan Oražem, ZGS,  Informacije: 041 691 795 

 

 

 

 OPIS RASTLINE - Beli ali gorski javor

Slovensko ime: Beli ali gorski javor

Latinsko ime: Acer pseudoplatanus

Videz: Do 40 m visoko drevo z enakomerno, gosto, široko krošnjo. Deblo ima ravno in močno. Koreninski sistem je srčast, v mladosti hitro razvije glavno korenino, vendar se njena rast hitro upočasni in razvijejo se močne stranske korenine, globoke in močno razvejane.

Lubje: Sprva je gladko in sivo, nato razpoka in se lupi v velikih zaplatah.

Listi: Do 20 cm dolgi petokraki, dlanasto krpati in navzkrižno razporejeni. So bolj ali manj koničasti, zgoraj so listi temno zeleni, spodaj svetlejši.

Cvetovi: Je enodomna ali poligamna in žuškocvetna vrsta, cveti maja po olistanju. Cvetovi so združeni v 6-12 cm dolga, zelena, viseča, grozdasta socvetja. Ima pet čašnih listov in 10 cm dolge venčne liste. So zelo medeni in jih obletavajo žuželke.

Plodovi: Plod imenovan pokovec ali samar, je sestavljen iz 2 krilatih delnih plodičev, ki oklepata kot nekoliko manjšo od 90 stopinj.

Uporabnost: Najboljši les med javorji. Je srednje težak, srednje in se lepo obdeluje, na prostem ni obstojen, zato ga uporabljamo predvsem za izdelavo notranje opreme, za pohištvo, parket, glasbila.  Nekoč so iz njega izdelovali ročaje za ročno orodje, cenijo ga rezbarji in kolarji. Uporabljamo ga tudi za kuhinjske pripomočke (kuhinjske deske, kuhalnice, valjarje).

Zanimivosti: Listi vseh vrst javorjev so odlična živinska krma. Včasih ima javorjev les zaradi zunanjih vplivov posebno teksturo, kot na primer: ikrasta tekstura (javor ikraš), tekstura ptičjih oči (ptičji javor), značilna rebrasta tekstura (javor rebraš).  Priljubljeno okrasno drevo.

 

 

© 2005-2017 Zavod za gozdove Slovenije, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe