Išči:
Sporočila za javnost
29. julij 2016
Pojasnilo predloga za izdajo dovoljenja za izredni odstrel rjavega medveda na območju Gorjancev

Datum: 29.7.2016

 

Zadeva: Pojasnilo predloga za izdajo dovoljenja za izredni odstrel rjavega medveda na območju Gorjancev

 

 

Spoštovani,

 

dne 25.7.2016 je bil Zavod za gozdove Slovenije obveščen o napadu medveda na človeka na območju Gorjancev. Aktivirana je bila intervencijska ekipa, ki je po zbranih podatkih in ogledu na terenu izdala predlog za izdajo dovoljenja za izredni odstrel medveda, ki je poškodoval moškega.

 

Glede na okoliščine ocenjujemo, da je moški v gozdu medveda presenetil. Medved je odreagiral tako zaradi presenečenja, kot verjetno tudi zaradi branjenja hrane in osebo poškodoval, nato pa se umaknil v gozd.

 

Ob pojavu napada medveda na človeka je potrebno upoštevati vse okoliščine napada in se odločiti o ukrepih z vso mero previdnosti tako, da se minimizira potencialne nove nevarnosti. Odločitev nikoli ni črno-bela in vedno se je potrebno ne samo odločiti, ampak to storiti tudi ustrezno hitro. Napad se je zgodil na območju Gorjancev, kjer se v poletnem času nahaja večje število pohodnikov, gobarjev in drugih obiskovalcev gozda. Iz preventivnih razlogov smo se zato odločili, da v danem primeru podamo predlog za izdajo dovoljenja za izredni odstrel medveda, ki je lahko človeku potencialno bolj nevaren kot ostali medvedje, saj je človeka zaznal kot grožnjo, in ga zato napadel.  Končno odločitev skladno z zakonodajo sprejema Agencija republike Slovenije za okolje (ARSO).

   

V Sloveniji je vsako leto načrtovan redni odstrel določenega števila rjavih medvedov. Izredni odstrel enega medveda na območju Gorjancev ne bo zvišal števila odvzetih medvedov v Sloveniji, saj bo ustrezno zmanjšana kvota rednega odvzema.

 

 

Lep pozdrav.

 

Zavod za gozdove Slovenije

© 2005-2017 Zavod za gozdove Slovenije, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe