Išči:
Sporočila za javnost
07. junij 2016
Odlov živega rjavega medveda za doselitev v španijo je realiziran

Datum: 7. 6. 2016

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

ODLOV ŽIVEGA RJAVEGA MEDVEDA ZA DOSELITEV V ŠPANIJO JE REALIZIRAN

 

V noči iz 5. na 6. junij 2016 je terenska ekipa strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) odlovila medvedjega samca, ki je bil s posebnim transportnim vozilom prepeljan v Španijo in izpuščen na prostost. Slovenski medvedji samec z imenom »GOIAT« bo nadaljeval svoje ekološko in biološko poslanstvo na območju Pirenejev. Projekt odlova in izpusta je del EU programa LIFE+ in je bil izpeljan na podlagi tehničnega dogovora med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo.

 

Skladno s tehničnim dogovorom med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo, ki sta ga podpisali ministrica za okolje in prostor RS Irena Majcen ter ministrica za kmetijstvo in okolje Kraljevine Španije Isabel Garcia Tejerina, je bila naloga zaupana generalnemu direktoratu za okoljske politike vlade Katalonije. Medvedji samec, star 10 let in s telesno maso 205 kilogramov je bil odlovljen v Lovišču s posebnim namenom Jelen, ki deluje v sestavi ZGS, s tehniko »odlova na prosto« ter uspavan s pomočjo puščičnega izstrelka s sredstvom za omamljanje. Medved je bil po protokolu izmerjen s strani osebja ZGS, katalonski kolegi pa so mu namestili ovratnico z GSM/GPS oddajnikom ter še posebnima oddajnikoma v obe ušesi. Medveda sta pregledala in do odvoza spremljala njegove vitalne življenjske funkcije tudi strokovnjaka – veterinarja, ki sta ju zagotovili obe strani. Slovensko odlovno ekipo je krajevno pristojna veterinarka spremljala tudi ves čas odlova, ki je potekal vsak dan v večernih urah, od torka 31. 5. do uspešnega odlova 5. 6. 2016.

 

Medveda so katalonski strokovnjaki, skupaj s potrebnimi listinami (CITES, veterinarski mednarodni certifikat, odlovni obrazec) odpeljali na pot v zgodnjih jutranjih urah 6. 6. in je bil po transportu, ki je trajal skoraj 20 ur, včeraj v večernih urah izpuščen na prostost. Po izjavah katalonskega vodje projekta je medved Goiat, katerega poimenovanje pomeni v katalonščini mladeniča-najstnika, »močno in korajžno« stopil iz posebne komore iz vozila na prostost v osrčje španskega dela Pirenejev. Tam naj bi počasi nadomestil prejšnjega slovenskega samca Pyrosa pri njegovem biološkem poslanstvu. Potomstvo Goiata bomo, glede na paritveno obdobje medvedov, ki še traja, morda zaznali že naslednje leto. O njegovem gibanju in vseh važnejših dogodkih nas bodo katalonski kolegi redno seznanjali, vsaj enkrat letno tudi v pisni obliki.

 

 

Kontaktni osebi:

Marko Jonozovič – vodja Oddelka za gozdne živali in lovstvo, GSM: 041/789-275, E-pošta: marko.jonozovic@zgs.si

in

Anton Marinčič – vodja Lovišča s posebnim namenom Jelen, GSM: 041/657-312, E-pošta: anton.marincic@zgs.si

© 2005-2017 Zavod za gozdove Slovenije, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe