Išči:
Novice
17. oktober 2017
Delavnica: "Čezmejno upravljanje z divjadjo" v okviru projekta ALPBIONET2030

Zavod za gozdove Slovenije sodeluje v mednarodnem projektu ALPBIONET2030, katerega cilj je zagotavljanje ekološke povezljivosti alpskega prostora. Med pomembne aktivnosti projekta sodi tudi usklajevanje upravljanja s prostoživečimi živalskimi vrstami na izbranih čezmejnih področjih. Eno izmed izbranih področij je tudi čezmejno območje, ki obsega celotne Julijske Alpe v Sloveniji ter področje Trbiža in Julijskega predgorja na severovzhodu Italije.

 

Z namenom vzpostavitve čezmejnega upravljanja s prostoživečimi živalskimi vrstami smo v Trenti dne 10. 10. 2017 v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto na Dunaju, Triglavskim narodnim parkom in Naravnim parkom Julijsko predgorje organizirali mednarodno delavnico z naslovom »Čezmejno upravljanje z divjadjo«. Zaradi kompleksnosti problematike in različnih zahtev posameznih vrst smo se omejili na čezmejno upravljanje s kozorogom in gamsom. Delavnice se je udeležilo 25 udeležencev iz 10 institucij, in sicer: Zavod za gozdove Slovenije, Triglavski narodni park, Lovska zveza Slovenije, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Veterinarska fakulteta na Dunaju, Naravni park Julijsko predgorje, dežela Furlanija – Julijska krajina, lovsko območje Trbiž, Univerza v Vidmu in EURAC, ki predstavljajo vse najpomembnejše deležnike pri upravljanju s prostoživečimi živalskimi vrstami na izbranem območju.

 

Na delavnici je bilo predstavljeno stanje obeh vrst, podan je bil predlog vizije čezmejnega upravljanja, o katerem so udeleženci razpravljali v drugem (participativnem) delu delavnice. Pomemben zaključek delavnice je, da je potreba po usklajenem upravljanju s populacijami kozoroga in gamsa prisotna na obeh straneh in da je predlagana vizija dobra osnova za nadaljnje delo.

 

 

 

 

 

 

© 2005-2017 Zavod za gozdove Slovenije, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe