Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Gozdne učne poti

Na slovenj graškem gozdnogospodarskem območju imamo naslednje gozdne in naravoslovne učne poti s katerimi upravlja Zavod za gozdove skupaj s partnerji.

 1. Od Podgorja do Wiederdriesa
 2. Navrški vrh
 3. Pistrov grad
 4. Plešivec
 5. Rahtelov vrh
 6. Stari grad
 7. Teber
 8. Tičnica
 9. Dravograd – Grad
 10. Lopan
 11. Grašin Muta

Zelena pot z zgodbo: od Podgorja do Wiederdriesa

 

Zelena pot z zgodbo od Podgorja do Wiederdriesa (Vodriža) je šolska učna pot, ki jo je v letu 2016 vzpostavila Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu v sodelovanju z ZGS OE Slovenj Gradec, s Srednjo lesarsko šolo Slovenj Gradec, podjetniki in z drugimi.

Zelena pot z zgodbo je krožna učna pot, kjer se lahko preizkusite v matematičnih, naravoslovnih in literarnih nalogah, ki so predstavljene na informativnih tablah ob poti.

Pot omogoča izvedbo dni dejavnostim (športni in naravoslovni dnevi). V objemu narave se sprehodite po gozdovih, travnikih, gozdnih cestah, mimo kmetij, vse do čudovitih razgledov proti Pohorju in Uršlji gori.

Učna pot se začne pri Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu in vodi vse do razvalin gradu Wiederdries (Vodriž). Dolžina celotne poti meri 9,3 km, kar predstavlja približno 4 ure hoje, medtem ko je krajša pot (prvi del poti) dolg 5,9 km, kar lahko prehodite približno v 2,5 urah. Pot je primerna za vse starostne skupine.

Podrobnosti si lahko preberete in ogledate v zloženki, ki je dostopna tudi na šoli. Na voljo je tudi zemljevid (PDF).

 

Kontakt

OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu, Aleksandra Hovnik, mag. (aleksandrahovnikping@gmailpong.com) in

mag. Majda Tamše Horvat (mtamse5ping@gmailpong.com), tel. številka: 070 649 550.

ZGS, KE Slovenj Gradec, Avgust Kunc, univ. dipl. inž. gozd., vodja KE, tel. številka: 02 88 31 913 ali 041 657683.

GOZDNA UČNA POT NAVRŠKI VRH

V prvi izdaji vodnika Mala gozdna učna pot leta 1988 smo zapisali:

„Danes, ko so naši starši pod Uršljo goro iz ravenskih fužin zgradili velik železarski kompleks na Ravnah, se odnos do narave, še posebej do gozda spreminja. Vse bolj se zavedamo, da postajajo gozdovi naša pljuča.

Koroški gozdarji smo že več let razmišljali, kako bi mladi, znanja željni glavi čim bolj enostavno razodeli življenje in delo v gozdu. Spomladi leta 1986 pa so nas predramili prav osnovnošolci Osnovne šole Prežihovega Voranca, ki so se na osnovi razpisa v Pionirskem listu odločili, da s pomočjo gozdarjev uredijo učno pot skozi sestoje Navrškega vrha.

Čeprav je pot kar dolga, smo jo imenovali Mala gozdna učna pot“.

Po 25. letih je pot še vedno „živa,“ še vedno skromno opremljena, vendar omogoča osnovnošolcem s pomočjo gozdarjev spoznavanje narave, drugim naključnim obiskovalcem pa pomaga pri odkrivanju neštetih skrivnosti velikega gozdnega prostora.

Učna pot poteka po severnih in severovzhodnih pobočjih državnih gozdov nad študijsko knjižnjico in gimnazijo Ravne na Koroškem. Pot dolga 4,3km prečka smučišče Poseka, se pod kmetijo Navršnik  obrne proti kmetiji Ulšek in nadaljuje do igrišč pri Osnovni šoli Prežihovega Voranca. Namenjena je predvsem osnovnošolcem, z veseljem pa se lahko po njej sprehodi vsak ljubitelj narave.

Na 14 stalnih stojiščih in na slučajno izbranih točkah lahko gozd in njegovo vlogo spoznamo do potankosti.

GUP Navrški vrh je v upravljanju ZGS OE Slovenj Gradec, KE Prevalje.

Obiskovalci GUP Navrški vrh lahko spoznavajo zanimivosti gozda na poti s pomočjo vodnika (knjižica).

Kontaktna oseba: Janko Mikeln, vodja KE Prevalje

tel. številka 02 82 405 63 ali 041 657 711

GOZDNA UČNA POT „PISTROV GRAD“ V VUZENICI

Je ena izmed treh urejenih GUP na območju KE Radlje. Gozdarji KE Radlje so pot uredili in opremili leta 1999 v sodelovanju z občino Vuzenica, ki je finančno podprla izdajo vodnika. Namenjena je vsem, ki želijo spoznavati gozd, njegovo zgradbo in  razvoj ali pa v njem najti le trenutke sprostitve in oddiha. Pot obide tudi kulturno zgodovinske spomenike, s katerimi naša spoznanja o gozdu samo še obogati. Vsakemu daje toliko, kot je željan videti in sprejeti. Napisen table ob poti in vodnik so le v pomoč, da je spoznavanje gozda lažje.

Pot se začne pri  značilni „Počevarjevi„ hiši in ostankih gradu „Štok“ iz 16. stoletja. Nadaljuje se v gozd do  hribčka „Štokkogl“, kjer je čudovit pogled na Vuzenico, pokrajino Kozjaka in Pohorja. Pot vodi po gozdu preko potoka, ob gozdnem robu do ruševin nekdaj mogočnega „Pistrovega“ gradu, potem po kamionski cesti do cerkve Devica Marija na kamnu. Možen je ogled cerkve in Slomškove kapelice. Proti Vuzenici se vrača  po stari romarski stezi nad železnico.

Pot, ki je dolga dobra 2 km, se zaključi pri Valnerjevi kapelici.

Prvi del poti do „Pistrovega“ gradu je predvsem poučen. Drugi del je sprehajalen in nas opozarja na varovalno vlogo gozda. Za začetek ali zaključek poti  je  možen  tudi ogled cerkve Sv. Nikolaja v Vuzenici in Slomškove sobe v župnišču.

Vodnik o GUP Pistrov grad lahko dobite v tajništvu Občine Vuzenica.

Kontakt: ZGS, KE Radlje, Zdenka Jamnik 

tel. številka 02 88 71 381 ali 041 657 713

Občina Vuzenica, telefon 02 87 91 220

GOZDNO TURISTIČNA POT PLEŠIVEC

Pot poteka po slikovitih pobočjih Uršlje gore in odkriva lepote in posebnosti tega odmaknjenega sveta. Značaj poti je sprostitveni, rekreacijski, družabni in turistični. Izhodiščna točka poti je pri gostilni Suhadolnik v Suhem dolu, ki je od Slovenj Gradca oddaljen 10 km. Tu se ozka dolina Suhadolnice razcepi: levo proti Spodnjemu Razborju, desno v sotesko Kaštel. Naselje Suhi dol ob potoku Suhadolnica spada k Zgornjemu Razborju, kjer stoji barokizirana, v osnovi poznogotska,  župnijska cerkev sv. Danijela.

V svetu tišine , ki nas  bo ob lahkotni hoji navkreber spremljal  po najslikovitejši soteski na Koroškem – Kaštelu, se bo morda le utrnila misel na grofa Thurna, ki je v začetku prejšnjega stoletja zgradil cesto za prevoz lesa v dolino do svojih žag. Vodna ujma leta 1995 je za seboj pustila le nekaj podrtih mostov in škarp. Na koncu soteske pridemo do Plešivskega mlina, v katerem so okoliški kmetje mleli žito še do 60. let prejšnjega stoletja. V letu 2007 je bil obnovljen tako, da se v njem ponovno melje žito. Mnogim obiskovalcem bo kot kulturno etnološki spomenik prikazal (pričaral) del iz takratnega življenja preprostega človeka s Plešivca in njegove okolice. Le korak od mlina se ustavimo ob mokrišču, kjer se združujejo potočki iz okoliških dolinic. Če boste imeli srečo, boste mogoče uzrli vse bolj redkega metulja-sviščevega modrina (Maculinea alcon). Gotovo pa ne boste prezrli drevoreda divjega kostanja (Aesculus hippocastanum), ki je na nadmorski višini 860 m prava posebnost v Sloveniji. Pot se nadaljuje mimo Plešivskega dvora skozi smrekove gozdove do kmetije Verneršek, ki  je na nadmorski višini 1100  ena redkih živih kmetij na tem delu Uršlje gore. Ne smemo prezreti opuščene kmetije Potočnik, kjer se je leta 1841 rodil oče Hermana Potočnika - Noordunga prvega načrtovalca vesoljskih poletov. Pot se krožno zaključi pri Suhadolniku.

Obiskovalci Gozdno turistične poti Plešivec se lahko od kmetije Verneršek podajo tudi na vrh Uršlje gore. Cerkev sv. Uršule je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Proti koncu 16. stoletja so jo zgradili okoliški kmetje. Leta 1602 jo je posvetil ljubljanski škof Tomaž Hren. V škofijskem arhivu v Mariboru danes hranijo spominsko knjigo gradnje, ki jo je z lastoročnimi vpisi leta 1599 odprl prav Hren in sicer z življenjskim geslom:“Teret labor? Aspice premium!“ („Se bojiš truda? Poglej na plačilo!“).

Kontakt: ZGS, KE Slovenj Gradec, telefonska številka 02 88 31 913

POT NA RAHTELOV VRH

Osrednja tema gozdno - učne poti Rahtelov vrh je “Gozd mojega mesta”. Namen celotne poti je spoznavati gozd, zato je primerna za vse starostne skupine. Dolga je 4 km. Prične se ob parkirišču pri tovarni Fecro v neposredni bližini gostilne Murko. Trasa prečka opuščeno železniško progo in vodi skozi gozdove vzhodnega in severovzhodnega dela Gmajne. Obiskovalci lahko združijo prijetno s koristnim: z vrha je lep razgled na mesto Slovenj Gradec in zgornji del mislinjske doline z okoliškim hribovjem, sam gozd pa je poln skritih zanimivosti.

Kontakt: ZGS, KE Slovenj Gradec, telefonska številka 02 88 31 913

Stari grad

GOZDNA UČNA POT "ZELENA POT TEBER" V ČRNI NA KOROŠKEM

GUP „Zelena pot Teber“ je nastala na pobudo učencev in učiteljev Osnovne šole Črna ter gozdarjev ZGS KE Črna. Slikovita pot je speljana po manj poškodovanem delu plinskega območja Tebra (poškodovanost gozdov zaradi plinskih izpuhov nekdanje topilnice svinca v Žerjavu). Pričetek poti je za hotelom Krnes, speljana je do Matvozovega  travnika. 

Pot je krožna, označena s tablami in kratkimi opisi, ki podajo osnovna znanja o okolju in gozdnemu prostoru. Sestavlja jo devet točk, v prihodnje pa naj bi se pot nadaljevala na vrh Tebra nad Dolino smrti.

Obiskovalci se podajo na pot pri čebelnjaku, v nadaljevanju se ustavijo še na naslednjih opisnih točkah: gozdna tla, sadovnjak, drevo, gozd, gozdna jasa, potok, usad,  gozdna krajina. Na poti se seznanijo z osnovnimi značilnostmi in pomenom posameznih naravnih elementov gozdne krajine.

Pot je namenjena predvsem osnovnošolcem, da dopolnijo znanja o pomenu gozda in varovanju narave, zanimiva je tudi zaostale. ,,ZELENA POT TEBER,, je dolga 800 m, zanimiva je v vseh letnih časih. Znak poti je močerad.

Vodnik o GUP "ZELENA POT TEBER" dobite na ZGS KE Črna Center 11.

Kontakt:ZGS KE Črna, Milan Golob,

tel 02 870-30-10.ali 041 657 712

Tičnica

Zgibanka

Dravograd - Grad

Gozdna učna pot je dobila svoje ime po gradu, ki še vedno trdno zasidran kraljuje nad Dravogradom, čeprav ga je zob časa že močno načel. V svojo okolico skozi vse leto privablja številne obiskovalce. Pojavlja pa se tudi v smerokazih, ki obiskovalca vodijo po poti.

Brošura

Posamezne točke

 

 

Lopan

Zgibanka

GOZDNA UČNA POT GRAŠIN – MUTA

Zgibanka

Gozdno učno pot Grašin – Muta smo pripravili in opremili člani študijskega krožka ZGS OE Slovenj Gradec, v katerem smo sodelovali gozdarji, planinci, predstavniki osnovne šole, turističnega društva  in občinske uprave v letu 2007.

Gozdna učna pot Grašin – Muta je krožna. Prične se ob Kovačiji Štruc, vzpne se do ruševin nekdanjega gradu in se po drugi strani hriba Grašin nadaljuje do izhodišča. Osrednja vsebina gozdne učne poti nad Muto je dojemanje gozda kot vira mnogih dobrin, ki nam omogočajo, lajšajo in lepšajo življenje. Gozd je kruh v snovnem in nesnovnem pomenu.

O gozdni učni poti smo skupaj z občino Muta izdali zloženko. Zloženko lahko dobite v tajništvu   Občine Muta.

Kontakt

ZGS, KE Radlje, Jerneja Čoderl, univ.dipl.inž.gozd, vodja KE, tel. številka 02 88 71 381 ali 041 657 701,

Planinsko društvo Bricnik, Muta, tel. številka 041 577 458