Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Botanične posebnosti Krasa

Ruj (Cotinus coggygria)

Zraste največ 5 m visoko; listi so celorobi, enostavni, ovalni, dolgi do 7 cm, jeseni pa postanejo intenzivno rdeči do vijoličasti.

Cvetovi na dolgih pecljih so združeni v redka terminalna socvetja. Plodovi so zelo lepe drobne, rdeče rjave, gladke in strupene jagode. Jeseni ostanejo na dolgih pecljih prekritih s prevleko, zaradi česar je grm videti puhast.

Črničevje (Quercus ilex)

Drevo je 25 m visoko, deblo se kmalu razveja, v premeru doseže okoli 1 m. Krošnja je ovalna, gosta in razsežna. Skorja je siva, pri mladih rastlinah gladka pri starejših pa razpokana v majhne, skoraj kvadartne luske. Zimezeleni listi ostanejo na drevesu 2-3 leta. Pri mladih rastlinah je listni rob narezan in ima ostre zobce, pri odraslih pa je listna ploskev celoroba.

Judeževo drevo (Cercis siliquastrum)

Je majhno, listopadno drevo s črnikasto skorjo, in zrase 10 -15 m visoko; njegova posebnost so številni cvetovi, ki se pojavijo na njem še preden se olista. Cvetovi so združeni v skupine, ki izraščajo kar iz vej. Imajo značilen cvet metuljnic rožnate barve, iz njih pa se razvijejo rdečkasti stroki. Listi so okrogli, srčasti, z razvejanimi žilami, zgornja stran listne ploskve je gladka in temno zelena, spodnja pa sinje zelena.

Koprivovec (Celtis australis)

Je listopadno, do 25 m visoko drevo z visokim, močnim deblom in široko krošnjo. Mladi poganjki so dlakavi, skorja na deblu in vejah je pepelnato siva in glatka. Listi so ovalno podolgovati, zelo našiljeni, močno nazobčani in rastejo na kratkem peclju. Cvetovi, ki poženejo spomladi, so zelenkasti, drobni in neočitni. Iz njih se razvijejo okrogli, mesnati, užitni plodovi.

Pajesen (Ailanthus altissima)

Je zelo visoko drevo s pokončnim deblom, skorja je gladka, sivkasta, les bel in kompakten. V lesu in skorji je veliko tanina. Veje so široko razrasle, mladi poganjki so pokriti z rumenim puhom. Listi so nasprotno nameščeni, neparni, sestavljeni iz 13 - 15 suličastih, na koncu zašiljenih lističev. Rastlina je dvospolna, cvetovi so majhni rumeno zeleni, plod pa rdeč krilat plodič. Na Kras je prišel s Kitajske.