Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Živalski svet

Gozdovi območja se lahko pohvalijo z izredno pestrostjo živalskih vrst, med katerimi najdemo poleg velikih zveri, srnjadi, jelenjadi, gamsov, damjakov, divjih prašičev, lisice, jazbeca, poljskega zajca, kune, podlasica, pižmovke in polha tudi številne predstavnike kur, ujed, sov, ptic pevk ter vodnih in obvodnih živali.

Na gozd ima največji vpliv rastlinojeda parkljasta divjad. V roškem predelu je to predvsem jelenjad, katere številčnost se je v zadnjih letih zmanjšala. V preostalem delu območja je številčnejša srnjad. Od velikih zveri so v območju prisotni vsi trije predstavniki: medved, ris in volk. Najustreznejši življenjski pogoji za te vrste so na roškem masivu. Konflikti zaradi medveda se pojavljajo občasno na območju Bele krajine, kjer se je obseg reje drobnice v zadnjih letih povečal.

V odnosu do kmetijstva se pojavljajo konflikti predvsem zaradi divjih prašičev. Njihova številčnost je največja v osrednjem in severnem delu območja.

Rastlinojeda divjad vpliva na uspeh pomlajevanja v prehrani divjadi najbolj priljubljenih vrst. Razvoj gozda s tem ni ogrožen, lokalno pa povečuje stroške gospodarjenja z gozdovi in vpliva na drevesno sestavo nastajajočih sestojev (najbolj je objedeno mladje plemenitih listavcev, hrasta, jelke, mehkih listavcev in belega gabra).

 

Rekreacija in medved.