Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Gozdne učne poti

Na blejskem gozdnogospodarskem območju imamo naslednje gozdne in naravoslovne učne poti s katerimi upravlja Zavod za gozdove  skupaj s partnerji.

1. Vodna učna pot GRABNARCA
2. PUSTI GRAD - naravoslovna učna pot
3. PREDTRŠKI GOZD pri Radovljici

Vodna učna pot Grabnarca

Zgibanka

Vodna učna pot Grabnarca se nahaja ob vznožju Jelovice v Lipniški dolini. S sprehodom po poti, ki je dolga 5 km, hočemo poudariti pomembnost vode in njeno vlogo v preteklosti in danes.

Skupaj z občino Radovljica smo pot opremili z 10 hrastovimi mostiči. Ob poti smo postavili 6 informacijskih tabel, ki predstavljajo obiskovalcem pomembnost vode in povezanost gozda in čiste vode. Pripravili smo tudi vodič po vodni poti.

Pot se začenja v Kolnici, kjer se je v 16. stoletju razvijalo železarstvo. Ime pomeni kovačnica oz. kovnica. Nato se nadaljuje mimo izvira Lipnice, ob potoku Grabnarca mimo Grabnarjevega in Grofovega ribnika ter po voškem polju nazaj do izhodišča.

Vabimo vas, da se sprehodite po vodni učni poti Grabnarca, za dodatne informacije o poti pa smo vam na razpolago na območni enoti na Bledu.

Tekst in foto: Simon Resman, univ. dipl. inž gozd., OE Bled

DOF Grabnarca
Bajer
Izvir Lipnice
Pogled na Pusti grad

Naravoslovna učna pot Pusti grad

Zgibanka

Naravoslovna učna pot Pusti grad nas zbližuje z naravo, gozdom in kmetijsko krajino. Njen namen je predstavitev lepot naravne in kulturne dediščine na področju Lipniške doline in obuditev stare peš povezave med Radovljico in Kamno Gorico.

Pot je dolga 4940 m in jo je mogoče prehoditi v dveh urah. Skoraj v celoti poteka po poljskih in gozdnih poteh.

Izhodiščna točka, do katere je od radovljiške tržnice označena povezava z usmerjevalnimi tablami, je urejeno parkirišče pri tunelu pod železniško progo Ljubljana – Jesenice, ob cesti, ki vodi na radovljiško separacijo. Pot se nadaljuje skozi gozdiček proti Fuxovi brvi,kjer prečka reko Savo in nato sledi stari povezavi med Radovljico in Kamno Gorico. Pri kapelici na križišču pešpoti za Kamno Gorico in Globoko se pot obrne proti Galerijam. Preko Galerij s čudovitimi skalnimi balvani se pot dvigne na plato Zgornje Lipniške doline. Po poljskih poteh je pot usmerjena proti Pustemu gradu, nato pa se zaključi pri zadružnem domu na Lancovem.

Pot je v celoti označena z usmerjevalnimi tablami. Na poti je urejenih sedem informacijskih točk ter izhodiščna in končna točka. Informacijske točke so opremljene z lesenimi mizami, klopmi in informacijskimi tablami.

Na informacijskih tablah je prikazana trasa poti,

  • razlika med sonaravnim in umetno osnovanim gozdom,
  • Fuxova brv,
  • reka Sava,
  • radovljiško območje v geološki zgodovini,
  • gozd in voda,
  • živalski svet in rastlinski  svet v gozdu, 
  • zgodovina Radovljice in Pusti grad.

Naravoslovna učna pot nas zbliža predvsem z naravo samo. Tu lahko spoznate lepote in raznolikost narave in preteklo zgodovino prebivalcev radovljiškega območja. Informativne točke na učni poti opozarjajo le na poglavitne sestavne dele narave, sama učna pot z bližnjo okolico pa pozornemu obiskovalcu nudi veliko edinstvenih primerov raznolikosti in pestrosti našega naravnega okolja.

Izvedbo projekta Naravoslovne učne poti Pusti grad so omogočili Občina Radovljica kot glavni investitor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot soinvestitor, lastniki zemljišč, ki so brezplačno odstopili služnostno rabo poti ter Zavod za gozdove Slovenije Območna enota Bled, ki je od idejnega projekta do zaključka izvedbe vodil delo.

Tekst: Klemen Zalokar, Foto: Juš in Žan Debelak

Gozdna učna pot Predtrški gozd v Radovljici

Zgibanka

Gozdna učna pot  v Radovljici je bila ena prvih učnih poti v Sloveniji  - odprta  je bila 1977 leta.  Žal je učno pot  že po nekaj letih – februarja 1984 prizadel vetrolom, ki je uničil nekaj zanimivih objektov.

Leta 1994 je postal upravljalec poti Zavod za gozdove, območna enota Bled. V letu 1995 smo učno pot temeljito obnovili in dopolnili. Od takrat je pot ves čas redno vzdrževana in pripravljena za strokovno vodenje obiskovalcev. Svet občine Radovljica je gozdove, po katerih poteka učna pot, leta 2000 razglasil za gozd s posebnim namenom.

Učna pot je le slab kilometer oddaljena od Radovljice in poteka po lahko prehodnem ravninskem gozdu. Dolga je 3,2 km, za najmlajše obiskovalce jo primerno skrajšamo. Pot nam nudi možnost predstavitve številnih drevesnih vrst, starih orodij, številnih ekoloških vsebin ter drugih zanimivosti, zato je privlačna za vse obiskovalce.

Osnovni namen je izobraževanje javnosti in šolske mladine o vlogi in pomenu gozda. Najštevilčnejši organizirani obiskovalci učne poti so učenci, dijaki in lovski pripravniki, včasih najdejo nanjo pot tudi skupine iz vrtcev ter otroci s posebnimi potrebami. V organiziranih skupinah s strokovnim vodstvom je poudarek na spoznavanju gozda, drevesnih vrst, starih običajev in naravnih procesov. Učna pot predstavlja tudi priljubljen kotiček za oddih in rekreacijo številnim Radovljičanom. Rednim obiskovalcem nudi nešteto možnosti za spoznavanje in občudovanje gozda v vseh barvah letnih časov, v svetlobi in senci, v soncu in snegu.

Zaradi gradnje avtoceste je bilo potrebno traso gozdne učne poti  temeljito  spremeniti. Tudi nova pot je terensko zelo enostavna, večji poudarek pa je na  krajinskih in ekoloških vsebinah.

Prijave za organizirano vodenje: 

Krajevna enota Radovljica,

telefon  04 53 04 229,  (vodja KE Igor Lampe), Šercerjeva 37,

4240 Radovljica.

Vodenje traja  2 – 3 ure, pot je ravninska in primerna za otroke od 6 let naprej.

Gozdarska koča na sredini poti  ima tradicionalno razdelitev prostora – na sredi ognjišče, ob straneh klopi in pogradi. Na stenah najdemo zakladnico starega orodja in posode.  

Za prenovljeno gozdno učno pot je bil izdan tudi vodniček. Ta za vodene obiskovalce predstavlja  poljudno informacijo o gozdovih in gozdarstvu, pa tudi delovni list, saj  ima vsako poglavje na koncu tudi nekaj vprašanj.

 

Tekst in foto: Igor Lampe in Vida Papler - Lampe, OE Bled