Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Gozdne učne poti

Lega gozdnih učnih poti v postojnskem gozdnogospodarskem območju. Skica: Š. Habič

Na snežniško-javorniškem visokokraškem pogorju prevladujejo dinarski jelovo-bukovi gozdovi ter visokogorski bukovi gozdovi. Dolga tradicija sonaravnega gospodarjenja zagotavlja raznovrstnim rastiščem prilagojeno naravno sestavo drevesnih vrst in razgibano zgradbo sestojev. Zaradi ohranjene visoke biotske pestrosti so ti gozdovi vključeni v omrežje Natura 2000. Obiskovalce gozdov prijazno vabimo na doživeta raziskovanja gozdnih in naravoslovnih učnih poti.

Na postojnskem gozdnogospodarskem območju imamo dve gozdne in naravoslovne učne poti s katerimi upravlja Zavod za gozdove Slovenije skupaj s partnerji.

1. Mašunska gozdna učna pot
2. Gozdna učna pot Sviščaki

Ogled Mašunske gozdne učne poti je zanimivo dopolniti z ogledom razstave »Velike zveri in njihovi gozdovi« v GOZDNI HIŠI MAŠUN, informacijsko-izobraževalnem središču pod Snežnikom.

Na Sviščakih se lahko obiskovalci sprehodijo tudi po sprehajalni poti »Pogled na Snežnik«.

Vse poti so označene s smernimi puščicami in markacijami tako, da se obiskovalci na pot lahko podajo sami. Za organizirane skupine nudimo doživljajsko vodenje z aktivnostmi gozdne pedagogike.

Prijave za organizirano vodenje, dodatne informacije:
Zavod za gozdove Slovenije
Območna enota Postojna
Vojkova 9, 6230 Postojna

T.: + 385 (0)5 700 06 10
M.: +385 (0)41 657 305
e - pošta: oepostojna@zgs.si

Na postojnskem gozdnogospodarskem območju je še več drugih tematskih poti, za katere skrbijo upravljavci parkov in druge organizacije.

 

Mašunska gozdna učna pot

Mašunska gozdna učna pot – zemljevid.
Zgibanka: Spoznajte velike zveri.

 

Sredi snežniških gozdov je stara gozdarska naselbina Mašun. V bližini je skozi najlepši del gozdov speljana Mašunska gozdna učna pot. Obiskovalci na zanimiv in zabaven način spoznavajo bogastvo in pestrost gozdov ter njihove najraznovrstnejše prebivalce s posebnim poudarkom na vseh treh vrstah velikih zveri, volku, medvedu in risu.

 

 

Mašunska gozdna učna pot:

 

Dolžina: 1,7 km

Potreben čas za ogled: 1 h

Št. vsebinskih točk: 10 poučnih točk, 6 interaktivnih točk in 7 ugank

Oznaka: Krog z rdeče belimi progami.

Posebnosti:

  • čisto pravi medvedji brlog;
  • interaktivne tablice za učenje volkovščine;
  • drevesni telefon za pogovor s sopotnikom;
  • kolut jelke za preverjanje njene rasti v času življenja obiskovalcev;
  • tako debela bukev, da je trije ne morejo objeti;
  • z Anine skale se odpira lep razgled na severna pobočja 1796 m visokega Snežnika;
  • in še marsikaj.

Začetek poti: Informacijska ploščad pred gostiščem Mašun, pot je krožna.

Zahtevnost poti: Lahka, primerna za vse obiskovalce, ki lahko hodijo po razgibani gozdni stezi. Priporočamo lažjo terensko obutev.

Dostop: cesta Postojna - Pivka - Knežak - Mašun ali
             cesta  Stari trg - Leskova dolina -  Mašun ali
             cesta Ilirska Bistrica - Knežak -  Mašun. 
GPS koordinate: X = 450,950 Y = 53,980  Z = 1020

Mašunska gozdna učna pot se začne na informacijski ploščadi na Mašunu, kjer je predstavljena zanimiva zgodovina te 150-letne gozdarske naselbine. Dodane so informacije o Zavodu za gozdove Slovenije in gozdnih učnih poteh.

V gozdnem ekosistemu je v zapleteno mrežo odnosov povezanih veliko število rastlin, živali, gliv in drugih organizmov. Pomembno vlogo v tem prepletu imajo tudi medved, volk in ris, zato se ključno sporočilo učne poti glasi:

Velike zveri soustvarjajo najboljše gozdove. Spoštujmo jih!

Na poti se obiskovalci seznanijo s ključnima drevesnima vrstama dinarskih gozdov. Bukev, mati gozdov, predstavlja izjemno debelo drevo z veliko rakavo tvorbo na deblu. Prikazane so številne živalske vrste, katerih življenje je vezano na bukev pa tudi zanimivost iz življenja polhov in risov.  Jelka daje dinarskim gozdovom stabilnost in razgibanost. Ste že slišali za brezžični gozdni internet med jelkami in drugimi drevesi? Na kolutu debele jelke lahko vsak obiskovalec preveri, kaj vse se je zgodilo v času od njene rasti in koliko se je odebelila v času njegovega življenja. Volkovi živijo v tropih, v katerem imata vodilna samec in samica glavno besedo. S pomočjo interaktivnih tablic se lahko obiskovalci preizkusijo v prepoznavanju njihove telesne govorice – »volkovščine«. Na Anini skali se odpre pogled na Veliki Snežnik in vegetacijske pasove na njegovih pobočjih. Ob poti se obiskovalci ustavijo še »na obisku pri medvedu« kjer lahko pokukajo v čisto pravi medvedji brlog. Risi kot samotarji živijo skrivno življenje. Njihova populacija je zelo ogrožena, zato je pomembno aktivno varovanje. Edina stalnica v naravi je večno spreminjanje. 120-letni razvojni krog naravne obnove in nege gozdnega sestoja je ilustriran na posebnem vrtljivem kolutu. Ker pelje pot mimo laza in gozdnega roba, obiskovalci spoznajo še več posebnih in zelo pomembnih kotičkov in prebivalcev gozda. Na zadnji točki učne poti se obiskovalci seznanijo z bogato zgodovino načrtnega gospodarjenja s snežniškimi gozdovi in lovskega dvorca družine Schönburg-Waldenburg na Mašunu.

Priporočamo tudi obisk razstave »Velike zveri in njihovi gozdovi« v Gozdni hiši Mašun. Ogled razstave in poti v spremstvu gozdarja ZGS pa je posebno doživetje (samo za skupine).

 

Gozdna hiša Mašun - Informacijsko – izobraževalno središče pod Snežnikom

Gozdna hiša Mašun, Fotografija: Š. Habič

Gozdna hiša Mašun je informacijsko – izobraževalno središče Zavoda za gozdove Slovenije in je namenjena osveščanju in izobraževanju javnosti o gozdovih in živalskem svetu.

Od leta 2021 je v njej sodobna interaktivna razstava z naslovom: Velike zveri in njihovi gozdovi. Okrog osrednje točke v prvi sobi: makete gozdnega ekosistema, so zbrane zanimivosti o prostorski razporejenosti vseh treh vrst velikih zveri, njihovem življenju, prehranjevanju in sporazumevanju. Obiskovalci se lahko preizkusijo tudi v prepoznavanju znakov njihove prisotnosti v gozdu. V posebni sobi je prikazano raziskovanje življenja velikih zveri, načini spremljanja njihovih populacij in ukrepi za ohranjanje teh ključnih zavarovanih vrst. Vse to je pomembno za njihovo varovanje in uspešno sobivanje z njimi.

Največji prostor je namenjen prikazu bogate zgodovine snežniških gozdov od Valvazorjevih časov dalje in 150-letne tradicije trajnostnega gospodarjenja z njimi. Nazorne fotografije prikazujejo pet značilnih gozdnih rastiščnih tipov v pestrem prostranstvu gozdov na Javornikih in Snežniku. S sonaravnim gospodarjenjem ohranjamo njihovo biotsko pestrost, ekološko stabilnost in odpornost na naravne ujme in podnebne spremembe.

Razstava je brezplačno na ogled ob sobotah in nedeljah v toplejšem delu leta med 11. in 17. uro. Za organizirane skupine (najmanj 10 oseb) nudimo vse leto ogled in predstavitev razstave v Gozdni hiši Mašun, ki ga lahko združimo tudi z obiskom Mašunske gozdne učne poti.

Gozdna učna pot Sviščaki

Skica Gozdna učna pot Sviščaki: Š. Habič
Pogled na Snežnik, Fotografija: Š. Habič

Dolžina: 4,3 km
Potreben čas za ogled: 3 – 4 ure
Št. vsebinskih točk: 10 poučnih tabel
Oznaka: Odtis rumene medvedje šape na rdečem krogu.
Posebnost: Na jasi v Grdi Dragi, ki je približno na polovici poti, je primeren prostor za izvedbo raznih iger. Mizo in klopi pri gozdarski koči lahko izkoristijo obiskovalci za počitek in malico, vodene šolske skupine pa tukaj izpolnijo delovne liste. Obiskovalce prosimo, da smeti odnesejo s seboj v dolino.
Začetek poti: Počitniško naselje Sviščaki, ob Planinskem domu, pot je krožna.
Dostop: cesta Ilirska Bistrica - Sviščaki ali
             cesta  Postojna - Knežak - Mašun - Sviščaki ali
             cesta  Stari trg - Leskova dolina -  Sviščaki. 
GPS koordinate: X = 453,700 Y =47,980 Z = 1240

Osnovne informacije o poti so predstavljene v zgibanki Gozdna učna pot Sviščaki.

Prav posebno mesto med slovenskimi gozdovi zavzema snežniško pogorje, ki skupaj z gozdovi Kočevske in Gorskega Kotarja tvori enega največjih strnjenih gozdnih predelov v Evropi. Na učni poti je predstavljen pomen snežniških gozdov in naselja Sviščaki. Obiskovalci spoznajo rastlinske združbe na pobočju Snežnika in živalski svet naših gozdov ter njihovo medsebojno povezanost. Predstavljena je problematika rastlinojede divjadi ter poudarjena prisotnost velikih zveri. Obiskovalci se seznanijo z načini gospodarjenja z gozdovi ter izvedo katere naravne znamenitosti ima to območje ter kakšni so načini varovanja tega občutljivega naravnega okolja. Ena izmed tem je namenjena tudi geološki podlagi in gozdnim tlem. Predstavljene so še gozdarske označbe na drevju ter gozdne prometnice.

Gozdna  učna pot je namenjena predvsem razumevanju vlog gozda in procesov, ki se v njem odvijajo. Poudarjena je večnamenska vloga naših gozdov in pogosto nasprotujoči si interesi različnih uporabnikov gozdnega prostora.

Sprehajalna pot »Pogled na Snežnik«

Na Sviščakih se lahko obiskovalci sprehodijo tudi po novi sprehajalni poti »Pogled na Snežnik«. Začne se na jasi pred Planinskim domom, se povzpne skozi naselje in poteka naprej po gozdni poti do razgledišča. Od tu se odpre pogled na Veliki Snežnik. Sprehod lahko nadaljujemo proti kapelici Sv. Gabrijela, ki je izhodiščna točka za vzpon na Snežnik, od tam pa se vrnemo na Sviščake. Pot je opremljena s smernimi puščicami in belo-modrimi markacijami s silhueto Snežnika. Za nezahteven sprehod potrebujemo približno pol ure.

Območje Sviščakov in Snežnika je že dolgo priljubljena izletniška točka, zato sta učna pot ter sprehajalna pot osnovani tako, da sta primerni za vse obiskovalce snežniškega pogorja. Poti potekata skoraj v celoti po gozdnih vlakah in cestah, zato potrebujemo primerno terensko obutev.