Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sanacija posledic ujme 2014

Izdane generalne odločbe - grafični prikaz po GGO

Katastrske občine, za katere so izdane generalne odločbe, so označene z rdečo šrafuro. S klikom na želeno k.o. se prikaže izdana generalna odločba.

GGO Tolmin

GGO Kranj

GGO Ljubljana

GGO Postojna

GGO Kočevje

GGO Novo Mesto

GGO Brežice

Varstvo gozdov pred podlubniki

Februarski žledolom je v gozdovih povzročil veliko poškodb drevja, več na listavcih kot na iglavcih. Poškodovanih iglavcev je toliko, da lahko v naslednjih letih pričakujemo dodatno škodo v gozdovih zaradi namnožitve podlubnikov. Da to škodo zmanjšamo, se mora do 15. maja posekati in izpeljati iz gozda v predelavo čim več poškodovanih iglavcev. Do tega roka izveden posek preprečuje namnožitev podlubnikov in je zakonski rok za izdelavo poškodovanih iglavcev v zimskem času. Zato je Zavod za gozdove Slovenije lastnikom gozdov z odločbami določil posek poškodovanih iglavcev do tega roka. Za posek poškodovanih listavcev je več časa, ker ne predstavljajo nevarnosti za nepoškodovana drevesa.

Delavci Zavoda za gozdove Slovenije bomo redno pregledovali poškodovane gozdove iglavcev in zagotavljali posek lubadark. Za izvedbo poseka so odgovorni lastniki gozdov. Ker je poškodovanih gozdov veliko, pozivamo lastnike, da tudi sami pregledujejo svoje gozdove iglavcev. Spomladi in poleti priporočamo pregled najmanj enkrat mesečno. O prisotnosti lubadark v svojem gozdu naj lastniki obvestijo svojega revirnega gozdarja in se čim prej lotijo poseka. Lubadarke morajo biti v spomladanskem in poletnem času posekane v treh tednih, da se prepreči izlet nove generacije hroščkov.

Več informacij dobite na priloženi povezavi