Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Zavarovane vrste

Kaj so zavarovane vrste?

Po Uredbi o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah so zavarovane vrste tiste vrste za katere na Evropskem ozemlju držav članic Evropske unije velja da so:

  • prizadete, kar pomeni, da njihov obstanek ni verjeten, če bodo dejavniki ogrožanja delovali še naprej, razen vrst, katerih naravno območje razširjenosti je na tem ozemlju nepomembno in v zahodni palearktični regiji niso prizadete ali ranljive,
  • ranljive, kar pomeni, da bodo verjetno v bližnji prihodnosti prešle v kategorijo prizadetih živalskih vrst, če bodo dejavniki ogrožanja še naprej delovali,
  • redke, kar pomeni, da so njihove populacije majhne in še niso prizadete ali ranljive, lahko pa zaradi ogrožanja preidejo v kategorijo prizadetih živalskih vrst; te živalske vrste živijo na omejenih geografskih območjih ali so redko raztresene na širšem geografskem območju ali
  • endemične in zahtevajo posebno pozornost, zaradi posebnosti njihovih habitatov oziroma možnih vplivov njihovega izkoriščanja na habitat oziroma na stanje ohranjenosti živalske vrste.

Upravljanje z zavarovanimi vrstami spada v pristojnost Ministrstva za okolje in prostor pod okriljem katerega delujeta Zavod RS za varstvo naravne in Agencija RS za okolje in prostor. Navedeno ministrstvo je upravljanje z velikimi zvermi (ris, volk in medved) deloma prenesel na Zavod za gozdove Slovenije. Ta letno pripravlja predloge za odvzem velikih zveri iz narave, v njegovem okviru pa deluje tudi intervencijska skupina, ki je pristojna za ukrepanje v primeru konfliktnih situacij med ljudmi in velikimi zvermi. Zavod za gozdove Slovenije tudi ocenjuje škode, ki jih zavarovane vrste povzročajo na premoženju ljudi.

Več informacij o velikih zvereh: https://www.gov.si/teme/velike-zveri/

Škode od zavarovanih vrst živali

Vsak lastnik drobnice ali drugega premoženja, ki je potencialno ogroženo iz strani zavarovanih vrst, mora svoje premoženje zaščititi na primeren način, glede na objektivno možnost nastanka škode, ter ravnati v skladu s predpisi področja ohranjanja narave, kmetijstva, gozdov, divjadi in lovstva, zaščite živali ter obligacijskih razmerij.

Za škodo, ki jo zavarovane vrste povzročijo kljub ustrezno izvedenim zaščitnim ukrepom pa odgovarja Republika Slovenija.

Postopek prijave in sklenitve sporazuma o višini odškodnine:

  1. Oškodovanec mora v roku treh dni, ko je škodo opazil, pisno prijaviti nastalo škodo krajevno pristojni območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije in hkrati zavarovati kraj nastanka škode.
  2. Pooblaščena oseba v roku dveh dni po prijavi škode opravi ogled kraja dogodka in ob tem svoje ugotovitve zapiše v Zapisnik o nastanku škode, ki so jo povzročile zavarovane živali.
  3. Oškodovanec ali pooblaščena oseba lahko k ogledu povabita tudi druge osebe, npr. predstavnike lovskih organizacij, policije, inšpekcij, Agencijo RS za okolje, Biotehniške fakultete, strokovnjake Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, izvedence za posamezna področja ipd. To so udeleženci ogleda.
  4. Pooblaščena oseba in oškodovanec se lahko na podlagi ogleda kraja škodnega dogodka takoj ali v roku 8 dni od prijave škode skladno z veljavnim cenikom sporazumeta o višini odškodnine in podpišeta Sporazum o višini odškodnine.
  5. Če se pooblaščena oseba in oškodovanec ne sporazumeta o višini odškodnine, lahko oškodovanec v roku 30 dni na Agencijo RS za okolje posreduje odškodninski zahtevek z dodatno obrazložitvijo na obrazcu Vloga za izplačilo odškodnine zaradi škode, ki so jo povzročile zavarovane živali.
  6. Če Agencija RS za okolje tudi na podlagi Vloge ne odobri izplačila povzročene škode, lahko oškodovanec s tožbo zahteva, da o odškodnini odloči pristojno sodišče. Tožbo mora vložiti najpozneje v treh letih od dneva, ko je škoda nastala.

Dodatne informacije o izplačevanju škod:

Intervencijska skupina

Člani intervencijske skupine za hitro ukrepanje v primeru ogrožanja ljudi in premoženja po velikih zvereh na Zavodu za gozdove Slovenije so odstopili 19. julija 2021. Od takrat nujne klice občanov, ki se počutijo ogrožene s strani velikih zveri, sprejema Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Ljudje, ki se znajdejo v tovrstnih težavah, se lahko vse dni v tednu, 24 ur na dan, za pomoč obrnejo na telefonski številki 112 in 113, od tam pa bo njihov klic prevezan na MOP.