Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Zbiranje podatkov o stanju in razvoju gozdov

Podatki o stanju gozdov

Večino podatkov o stanju gozda se zbira in obdeluje v okviru priprave desetletnih gozdnogospodarskih načrtov za gozdnogospodarske enote (trenutno imamo v Sloveniji 233 gozdnogospodarskih enot) ali za gozdnogospodarska območja. Podatki se zbirajo v skladu s Pravilnikom o gozdnogospodarskih in gozdnogojitvenih načrtih. Ob sami izdelavi načrtov se zbirajo podatki o stanju gozda, ki se dopolnjujejo s podatki o spremljavi izvajanja načrtovanih del. Vir pomembnih podatkov so tudi izdana strokovna mnenja, projektni pogoji in soglasja k posegom v gozd in gozdni prostor, načrtovanje in vzdrževanje gozdnih prometnic ter ukrepi povezani z vzdrževanjem primernih habitatov prostoživečih živali.

Zbiranje podatkov danes

Danes pri zbiranju podatkov na terenu uporabljamo številne nove tehnologije, ki so se razvile ob koncu devetdesetih let in tudi v začetku tega tisočletja. Pri tem učinkovito uporabljamo barvne digitalne ortofoto načrte in digitalne katastrske načrte, z uporabo sistema za prostorsko pozicioniranje (GPS) pa smo izboljšali orientacijo na terenu ter povečali natančnost zbiranja prostorskih podatkov. Zavod za gozdove Slovenije je danes pred novimi izzivi, kot so operativna uporaba LIDAR podatkov ter omogočanje stalnega dostopa do prostorskih podatkov v medmrežju.

Osnovni podatki o gozdovih so vsako leto predstavljeni v Poročilu Zavoda za gozdove Slovenije o gozdovih, izvorne podatke za celotno Slovenijo ali le posamezno območje pa se lahko pridobi na Centralni enoti ob predhodno sklenjenem dogovoru (kontaktni osebi: Vid Mikulič, Dragan Matijašić).