Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Načrtovanje

Načrtovanje na področju prostoživečih vrst živali

Zakon o gozdovih (Ur. l. RS, št. 13/1993) je določil ZGS za nosilca letnih lovsko gojitvenih načrtov in desetletnih lovsko gojitvenih načrtov za posamezno lovsko gojitveno območje (LGO). V času sprejetja tega zakona je bilo v Sloveniji 18 LGO, ki so združevala 431 lovskih družin in gojitvenih lovišč. Prve letne lovsko gojitvene načrte za posamezno LGO je ZGS pripravil leta 1993.

Temelj načrta je bila določena višina in struktura odvzema ter obseg del v okolju v celotnem LGO za posamezno lovno vrsto, ki jo je Zakon o varstvu, gojitvi in lovu ter upravljanju lovišč iz leta 1976 opredeljeval kot divjad.

Leta 2000 so bili izdelani in potrjeni strateški dolgoročni dokumenti za posamezno LGO - 10 letni lovsko gojitveni načrti za obdbje 2001–2010, ki so vključevali:

  • analizo preteklega in sedanjega stanja upravljanja s populacijami divjadi in njenim okoljem in 
  • opredeljene cilje in ukrepe za njihovo uresničitev.

Desetletni načrti so predstavljali osnovo za nadaljnjo pripravo letnih lovsko gojitvenih načrtov za posamezno LGO.

 

Zakon o divjadi in lovstvu (Ur. l. RS, št. 16/2004) je za osnovno enoto načrtovanja določil  lovsko upravljavska območja (LUO). Na podlagi ekoloških značilnosti posameznih predelov Slovenije se je oblikovalo 15 LUO, ki bo po podpisu koncesije združuevalo 423 lovišč, med njimi tudi 11 lovišč s posebnim namenom (LPN).

Zaradi spremembe predpisov je ZGS izdelal dolgoročne načrte LUO z veljavnostjo 2007 – 2016. Vsebina poglavij je ostala enaka kot za načrte LGO, le da se je dodalo poglavje o zavarovanih območjih in območja NATURA 2000 v posameznem LUO. Od ustanovitve LUO izdela ZGS za posamezno območje vsako leto tudi letne lovsko upravljavske načrte na za LUO, ki so podlaga letnim načrtom lovišč in lovišč s posebnim namenom.