Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Obnova gozda s sadnjo sadik v letu 2017

Obnova gozda s sadnjo sadik bo letos in predvidoma še prihodnjih pet let sofinancirana iz sredstev proračuna RS in iz sredstev Programa razvoja podeželja 2014 – 2020 (PRP). Iz sredstev PRP se obnova izvaja na podlagi Načrta sanacije gozdov poškodovanih v žledolomu 2014 in posledično poškodovanih od podlubnikov ter gozdnogojitvenih načrtov. Osnova za so–financiranje obnove s sadnjo, tako stroškov za sadike kot stroškov dela pri sadnji, je izdana odločba Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Sofinanciranje sanacije se izvaja na podlagi Uredbe o ukrepih za sanacijo in obnovo gozda po naravni nesreči žledu med 30. januarjem in 10. februarjem 2014 iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 3/16 - v nadaljevanju Uredba). Do podpore iz sredstev PRP so upravičeni samo lastniki gozdov, ki bodo izvajali dela za odpravo škode in obnovo gozda na območju, kjer se je prirastni potencial gozda zaradi poškodb od žleda in posledično podlubnikov zmanjšal za 20 % ali več. Veljavno območje upravičenosti je objavljeno v sklopu 1. javnega razpisa v prilogi 1. Interaktivna karta območja upravičenosti (v nadaljevanju Območje sanacije za PRP) je dosegljiva na Pregledovalniku podatkov o gozdovih na spletni strani ZGS.

Obnova gozda s sadnjo sadik gozdnega drevja, ki je financirana iz sredstev PRP se je začela v lanskem letu, letos pa se bo obseg te obnove močno povečal. Obnova s sadnjo je le del sanacije poškodovanih površin gozda, ki se bo okvirno izvajala na eni petini do četrtini površin za obnovo gozda, ostali del poškodovanih gozdov pa se bo obnovil po naravni poti. Potrebe po sadikah se bodo v prihodnjih petih letih več kot podvojile v primerjavi s potebami v letih brez naravnih ujm v gozdovih. Zavod za gozdove Slovenije nima lastne dejavnosti vzgoje sadik, ampak zagotavlja sadike z javnim naročilom. Dobavitelji sadik so uradno registrirane gozdne drevesnice, ki vzgajajo načrtovano količino sadik po vrstni sestavi, vzgojni obliki in provenienčnem izvoru. Vzgoja sadik traja praviloma dve do štiri leta, zato bo povečano povpraševanje po sadikah za potrebe sanacije predvidoma zadovoljeno v prihodnjem letu. Količine razpoložljivih sadik po vseh zahtevanih kriterijih, zlasti smreke in bukve, trenutno še ne zadoščajo za potrebe obnove slovenskih gozdov s sadnjo v spomladanskem času, v jeseni pa bo sadik gozdnega drevja v drevesnicah predvidoma že dovolj.

Sofinanciranje sanacije poškodovanih gozdov izven območja, na katerem se lahko izvajajo ukrepi obnove gozda iz PRP, temelji na rednih proračunskih sredstvih RS za leto 2017, obseg obnove pa se prilagaja razpoložljivi višini teh sredstev.

Lastnikom gozdov predlagamo, da se o obnovi gozda s sadnjo posvetujejo z lokalno pristojnim revirnim gozdarjem Zavoda za gozdove Slovenije.

 

Pripravil: Zoran Grecs, spec., Vodja Oddelka za gojenje in varstvo gozdov